Mandag kommer 22. juli-kommisjonens rapport. Politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, er en av de få sentrale lederne som fortsatt sitter ved roret.

Kommisjonen har varslet at både etater og enkeltpersoner må regne med kritikk og at alle sider av saken vil bli dekket. Det er ventet sterkt press mot de ansvarlige lederne som var i posisjon 22. juli.

Flesteparten av de øverste lederne som har saken som ansvarsområde, har imidlertid allerede gått fra stillingene sine, viser Aftenpostens oversikt. Spørsmålet om hvem som må trekke seg vil ikke gjelde syv av de mest sentrale toppsjefene fordi de nye sjefene ikke kan ta ansvar for det som skjedde før de tiltrådte, skriver aftenposten.no.

Syv «trygge» stillinger

Disse har allerede trukket seg eller byttet jobb:

Knut Storberget gikk av som justisminister i november i fjor. Storberget hadde vært under sterkt press etter 22. juli, men opplyste at han av hensyn til familien hadde tatt avgjørelsen om å trekke seg allerede før terrorangrepet.

Janne Kristiansen gikk av som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste i januar. Kristiansen gikk på dagen etter at hun hadde røpet norske agenter i Pakistan, men var imidlertid allerede under massivt press for sin håndtering av 22. juli-saken.

Ole Peder Nordheim hadde ansvar for sikkerheten i Regjeringskvartalet gjennom sin stilling i Departementenes servicesenter (DSS). Han gikk fra stillingen i mars fordi han følte seg utbrent av den vanskelige situasjonen etter terrorangrepet.

Ingelin Killengreen sluttet som politidirektør i begynnelsen av 2011. Arvtageren Øystein Mæland tok ikke over før i slutten av mai samme år - kort tid før 22. juli.

Morten Ruud gikk av som departementsråd i Justisdepartementet - den øverste embetsstillingen i et departement. Flere erfarne byråkrater tok til tårene da Ruud trakk seg dagen etter at justisansatte hadde vitnet under 22. juli-rettssaken i vår.

Hans Olav Østgaard gikk av som assisterende departementsråd i Justisdepartementet samme dag som Morten Ruud.

Anstein Gjengedal, politimester i Oslo, går av med pensjon denne måneden, noe som var klart før 22. juli. Han blir erstattet av Hans Sverre Sjøvold.

- Vanskelig å være leder

Ledelsesekspert og redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, forteller at det er svært vanskelig å være toppleder i situasjoner som 22. juli, og at det derfor er naturlig at ledere går av.

- I slike situasjoner krever offentligheten både rask handling og at handlingene er riktige. Samtidig vil vi holde lederne fullt ansvarlige for beslutningene som tas, sier han.

- Ofte føler folk at det er rimelig at noen går av og tar konsekvensen av saken. Det er en veldig synlig måte å signalisere på at noe er alvorlig. Men det er viktig å huske at selv om man har fått kritikk, er det mulig å legge saken bak seg. Kritikk må ikke med en gang gjøres til et spørsmål om hvem vi kan hugge hodet av, sier Lerø.

En presset politimester

En leder som fortsatt sitter i stillingen, og som derfor nå er under press, er politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer. Nordre Buskerud politidistrikts håndtering av Utøya-tragedien er allerede blitt kraftig kritisert fra flere hold, og det er ventet at 22. juli-kommisjonen vil vie mye plass til dette.

Sissel Hammer ønsket ikke å kommentere saken i går, men har tidligere uttalt til Aftenposten at hun blir sittende så lenge hun har tillit.

- Vi har levd i og med kritikken i mer enn et år, og 13. august blir en milepæl både for meg og mannskapet. Jeg vet ingenting om rapportens innhold, men vi forbereder oss så godt som mulig med tiltak som POD anbefaler, sa hun i forrige uke.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt er én av få leder som fortsatt er i jobben sin. Foto: NTB scanpix