Det viser sluttregnskapet for 22. juli-saken ifølgeDomstoladministrasjonen (DA).

Historisk dyrt

– Det vil komme litt mer på bistandsadvokat-siden, fordioppnevningen også dekker arbeid med voldsoffererstatning. Men nivået blirliggende omtrent på dette tallet, sier Tor Langbach direktør i DA.

– Er dette en historisk høy sum for en rettssak her ilandet?

– Det er den høyste engangssummen vi kjenner til.Nokas-saken var veldig dyr, men den gangen ble det leid lokaler som vi levertetilbake. I 22. juli-saken har vi gjort investeringer som vi har nytte avfremover, sier Langbach.

Han viser blant annet til utbyggingen av rettssal 205 i Oslotingett, en sal som det var behov for uavhengig av 22. juli-saken.

– En stor og hensiksmessig rettssal som dette er god å hamed seg videre. Det er særlig i saker med mange tilhørere og mye media den vilbli brukt, sier direktøren.

SAMLESIDE: Les alt om rettssaken her

- Viktig investering

I tillegg er IKT-infrastrukturen oppgradert både i Oslo Tinghus ogde 18 domstolene som fikk overført tv-bilder fra rettssaken. Dette er også eninvestering som blir viktig fremover, mener Langbach.

– Jeg tror utviklingen i domstolene i stadig større grad gårmot bruk av andre arbeidsformer. Vi har store gevinster å hente på bruk avvideokonferanser, sier Langbach.

Sluttregnskapet for terrorsaken ble omtrent somDomstoladministrasjonen og Oslo tingrett forespeilet Justisdepartementet.

– Det er brukt 96, 9 millioner av en bevilgning fra Stortinget på100,2 millioner kroner for 2011 og 2012, altså et mindreforbruk på 3,3mill.kr. Rettssaken har krevd omfattende planlegging og ressurser tilbemanning og ombygging. Nå ser vi at utgiftene til slutt ble i tråd med våreforhåndsberegninger, sier Jann Ola Berget, avdelingsdirektør iDomstoladministrasjonen.

Dette har pengene gått til:

Ombygging av Oslo tinghus: 41,2 mill.kr.

Leie av lokaler: 9,2 mill.kr.

Bemanning: 34,4 mill.kr.

Overføring av rettssaken: 12,1 mill.kr.

Mest til bistandsadvokater

I tillegg kommer utgiftene til advokater, fornærmede, vitner,sakkyndige, tolker til enkelte berørte og utenlandsk presse på 96,5 millionerkroner, fordelt på denne måten:

Forsvarere: 11 mill.kr.

Bistandsadvokater: 73,8 mill.kr.

Fornærmede og vitner: 4,6 mill.kr.

Sakkyndige: 5,8 mill.kr.

Tolker: 1,3 mill.kr.

Per i dag er 85 milllioner utbetalt, mens DA opplyser at resten eranslag for salærutgifter som vil komme, da ikke alle har levert timelister.

Avdelingsdirektør Jann Ola Berget i Domstoladministrasjonen. Foto: DOMSTOLADMINISTRASJONEN