Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Skal bli godt å få dette overstått

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

- Skal bli godt å få dette overstått

Etterlatte og overlevende fra Utøya følger rettssaken fra Kalvskinnet i Trondheim.

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

(Foto: Rune Petter Ness)

Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Etterlatte etter Utøya-massakren og mange ungdommer fra AUF og deres pårørende kom til lagmannsrettssalen på Kalvskinnet i Trondheim for å få med seg den videooverførte rettssaken i Oslo.

Følg rettssaken direkte her

Ifølge NTB var det rundt hundre personer som fulgte første dag av rettssaken mot Anders Behring Breivik i overføringsrettssalen i Trondheim.

- Tøff dag

Selve lokalet er avsperret med politibånd, men det var ingen uniformerte tjenestemenn i området da Adresseavisens utsendte var der like før klokka 09.00. Det er plass til 140 mennesker i Frostating lagmannsrett.

LES MER: Klare til å vise terrorrettssaken i alle landsdelerLeder Eirik Schrøder i Trondheim AUF hadde møtt opp for å få med seg første dag i norgeshistoriens største rettsoppgjør siden kringen. Han overlevde massakren på Utøya 22. juli fjor.

- Det blir en tøff dag, det er tøffe spørsmål som skal belyses, sa han i en kort kommentar før han gikk inn og satte seg.

- I dag har jeg først og fremst medfølelse med de etterlatte. Det skal bli godt å få dette overstått, sier Schrøder.

Schrøder var på sin andre politiske sommerleir da terroren rammet den idylliske øya i Tyrifjorden.

Han gjemte seg under en berghylle sammen med kjæresten før de ble plukket opp av en båt.

- Lav terskel

Trondheim kommune har stor helseberedskap i tilnytning til rettssaken.

- Hvis det er noen som får reaksjoner, så har vi en lav terskel for å reagere, sier Jan Omvik og Helge Tillerli. De er operative ledere for helseteamet i kommunen, og har ansvar for helse- og psykososial oppfølging.

- Kan bli verre

- Vi vil være til stede i samtlige ti uker mens rettssaken skal pågå, sier de til adressa.no.

I bakhånd vil det også være en beredskap på St. Olavs Hospital og lokale distriktspsykiatriske sentre (DPS) i Midt-Norge.

Mette Skoklefald er bistandsadvokat for 15 AUF-ungdommer som var til stede på Utøya. Hun frykter at det kan bli en hard påkjenning for mange.

- Jeg har forberedt dem på det som skal skje, men det er ikke mulig å forberede dem på alt. Det kan bli verre enn de har forestilt seg, sier Skoklefald.

Rettssaken mot Anders Behring Breivik skal overføres til egne saler i tingrettene i Ålesund, Kristiansund og Steinkjer via videoskjermer. I Trondheim tar man i bruk den gamle lagrettssalen til Frostating lagmannsrett.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus