Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Breivik føler seg presset

(Foto: Junge, Heiko)

Foto: Junge, Heiko

Onsdag 18. april

- Breivik føler seg presset

Breivik ble synlig irritert under utspørringen av aktor.

(Foto: Junge, Heiko)

Foto: Junge, Heiko

(Foto: Junge, Heiko)

Foto: Junge, Heiko

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

FØLG SAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

Under aktors utspørring av Anders Behring Breivik onsdag formiddag holdt statsadvokat Inga Bejer Engh en langt mer konfronterende tone enn hun gjorde i går. 33-åringen måtte tåle gjentatte spørsmål om hans angivelige internasjonale netterverk, Knights Templar.

Det mislikte Breivik åpenlyst. Han ble rød i ansiktet ved flere anledninger og viste tydelige tegn på press og irritasjon.

- Veldig opptatt av kontroll

Aktoratet har brukt store deler av dagen til å forsøke å så tvil om seriøsiteten i det angivelige nettverket, og om det i det hele tatt finnes. Psykolog Pål Grøndahl har fulgt hele rettssaken så langt, og sier til adressa.no at han nå ser tydelige tegn på at Breivik er presset.

- Det virker som om han er presset, og at han selv også føler seg presset rundt disse nettverkene han sier han har. Det store spørsmålet er hvorfor han føler seg presset. Er det fordi han forsøker å beskytte en verden han selv har skapt ut fra vrangforestillinger? Eller har han virkelig vært på et oppdrag? Er han utvalgt av dette internasjonale nettverket til å gjøre det han har gjort? Det er det jo de sakkyndige nå må finne svar på, sier han.

Ifølge Grøndahl virker det som om Behring Breivik er svært opptatt av å ha kontroll på det som skjer i retten, og det han sier. Det virker også som om han er svært engstelig for at aktoratet skal påvise ulikheter mellom det han har sagt til politiet, skrevet i manifestet og det han nå sier i retten.

- Han er veldig opptatt av kontroll, overraskende opptatt av dette. Aktoratet har avslørt at de ikke tror på hans forklaringer om nettverk og hans sentrale rolle. Det gjenstår å se om de har noe opp i ermet for å belyse dette ytterligere, sier Grøndahl.

Har bare løyet to ganger

I forbindelse med utspørringen om Liberia-turen, kom det frem at Breivik hadde fortalt en venn om at han skulle til Liberia. Tiltalte hevdet imidlertid at han løy om hvorfor han dro til Afrika. Han lagde en «coverhistorie» og fortalte at han skulle kjøpe bloddiamanter. I den forbindelse uttalte 33-åringen at han ikke var en person som lyver.

– Hvis man først skal lage et cover, så må det være så likt virkeligheten som mulig. Man bør ikke lyve, jeg liker ikke å lyve og har løyet ytterst få ganger. Bare når jeg sa at jeg var bonde (i forbindelse med oppholdet på Vålstua gård på Åsta journ.anm) og når jeg skulle til Liberia, sa Breivik.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Varsler opptrapping i butikkstreiken

Ansatte i 48 butikker streiker fra i dag.

Mye trøndersk på Trøndelag Teater

«Adrian Posepilt» har premiere i kveld.

Ser du hva som har gått galt her?

- Det er flere uker siden, og ingen har lagt merke til det.