Skadedyrene kom til Norge på 1980-tallet gjennom import av blomster og jord, og de har ingen fiender i den norske naturen. Hver snegle kan befrukte seg selv og legge opp til 400 egg, og til mange hageeieres fortvilelse spiser de opp planter og ødelegger vakre bed. Nå er løsningen her, og den er attpåtil alkoholfri.

Nattlig test

Med Norges ølpriser er det kanskje mange som vegrer seg mot å prøve ut et populært råd for å fange sneglene, nemlig å sette ut øl. Men siden lettøl er billigst er det mange som kan puste lettet ut etter den nye undersøkelsen, som viser at nettopp dette er sneglenes favoritt.

Natt til mandag satte Mary og Ragnvald Kjølstad i Våle i Vestfold ut seks boller med øl i hagen for å gjøre en test for Klar Tale. Fem av bollene var fylt med ulike typer alkoholholdig øl, og en av dem var fylt med alkoholfritt sommerøl. Morgenen etter var det klart at mordersnegler foretrekker den siste øltypen.

– Nei, dette er å sløse med øl, men det virker jo effektivt, sier Ragnvald Kjølstad bekymret.

Kloke snegler

Forført av duften av gjæren i ølet, kryper sneglene nemlig opp i skålene. Og hele tolv snegler hadde funnet veien opp i skålen med det alkoholfrie ølet i løpet av natta. Kjølstad er lettet når han oppdager at det er det alkoholfrie ølet som er mest populært.

– Ja, det ølet har jo ikke vi bruk for, sier han, og ler.

Hvis noen av sneglene fortsatt er i live når ekteparet Kjølstad tømmer ølskålene om morgenen ruller de skadedyrene i salt for å bli kvitt dem.

– Det er tydelig at snegler setter pris på forskjellige typer øl, og at de har sine favoritter. Ølsmaking er jo en vitenskap, og dette viser at sneglene er kloke dyr, sier kommunikasjonskonsulent Bjørn Thorvaldsen i Ringnes.

For å bli kvitt mordersnegler er det bare å legge ut en bolle med alkoholfritt øl i hagen, la det stå over natten, og vips - sneglene drukner seg selv. I alle fall om vi skal tro avisen Klar Tale. Foto: RUNE PETTER NESS