I Nord-Trøndelag har tre av fire kommuner innført eiendomsskatt, mens i Sør-Trøndelag har to av tre kommuner tatt i bruk det kontroversielle skattesystemet, viser en oversikt basert på tall fra Statistisk sentralbyrå og Kommunenes Sentralforbund (KS).

Nye kommer til

I løpet av 2007 har to ny kommuner kommet inn på listen over eiendomsskattekommuner i regionen: Inderøy og Skaun. Begge innfører skatten i hele kommunen, slik den nye loven tillater; hvilket betyr at det også kan ilegges skatt på hytter og fritidseiendommer.

Dessuten er flere kommuner i gang med å utvide eksisterende ordning, der skatten har vært begrenset til verker og bruk og/eller sentrumsbeliggende eiendommer. Dette gjelder blant annet kommunene Levanger og Verdal.

Noen vegrer seg

Bortsett fra vannkraftkommunene er det er i første rekke en del mindre kommuner som vegrer seg for å innføre eiendomsskatt. Av de store kommunene peker blant annet Stjørdal seg ut. Rådmann Kjell Fosse har gjentatte ganger kommet med forslag, men politikern har foreløpig satt foten ned, selv om både SV og Arbeiderpartiet har vist vilje til å være med på ferden. Orkdal er en annen forholdsvis stor kommune som ikke har innført ordningen, til tross for et betydelig potensial med både industri og antall eiendommer.

Trondheim på topp

Det er store variasjoner mellom kommunenes e-skatteinntekter. Naturlig nok er det ingen kommune som kan måle seg med Trondheim når det gjelder størrelsen på eiendomsskatten (ca. 270 mill kroner i 2006). Dessuten peker Sunndal kommune seg ut (ca. 65 mill. kroner), og vannkraftkommunene har skaffet seg betydelige inntekter gjennom systemet.

285 kommuner

Av landets 431 kommuner vil det i løpet av året være innført eiendomsskatt i 285 kommuner. (66,1 prosent). 56 kommuner (19,7 prosent) har utvidet ordningen til å omfatte hele kommunen. 140 kommuner har eiendomsskatt kun på verker og bruk, mens 89 kommuner (31,2 prosent) henter skatten fra eiendommer i «byvise områder» og på verker og bruk. I 2006 ble det totalt utskrevet nesten 4,7 milliarder e-skattekroner i Norge.