Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Kan ikke beskytte mot detaljer i retten

  •   NTB
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

- Kan ikke beskytte mot detaljer i retten

Torsdag ble en tung dag for mange som fulgte rettssaken mot Anders Behring Breivik. – Vi har ikke nødvendigvis et ønske om å beskytte mot detaljer, alt må fram i retten, sier statsadvokat Svein Holden.
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Aktor Svein Holden sier at aktoratet i terrorsaken ikke har tilpasset sin utspørring for å unngå altfor grusomme detaljer om hendelsene 22. juli.

– Vi har ikke nødvendigvis et ønske om å skjerme noen for detaljer, sa han på en pressekonferanse torsdag.

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HERDenne dagen forklarte Breivik seg om sine planer på Utøya, og om gjennomføringen av bomben i regjeringskvartalet. Fredag fortsetter forklaringen med hendelsene på Utøya 22. juli.

– Fredag blir forferdelig, mest av alt for de berørte. Men vi må dessverre gjennom det, la Holdens kollega Inga Bejer Engh til. Hun skal lede utspørringen om Utøya fredag.

– Umulig å forstå

Bistandsadvokat Christian Lundin fikk mange reaksjoner fra berørte av handlingene 22. juli torsdag.

– Det er umulig for de berørte å forstå dette, at tiltalte i det ene øyeblikket sier han skal ta hensyn til dem og i det neste sitter smilende og snakker om de mest grusomme detaljene. Det gjør inntrykk som det er umulig for dem å forberede seg på, sier advokat Christan Lundin til NTB.

De ventet at det skulle bli tøft å høre Breivik snakke om angrepene 22. juli og forklare seg om motivene bak dem. Etter å ha fått en forsmak torsdag på det som skal komme senere, tror likevel ikke Lundin at klientene kan få forberedt seg tilstrekkelig.

– Mitt råd til dem er å kjenne sin begrensning og være forberedt på at det blir ille – sannsynligvis verre enn de tror. Og at de bør sørge for å ha støttepersoner å ty til hvis det skulle bli for vanskelig, sier han.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mottok mange meldinger fra klienter rundt i landet.

– Breivik ble torsdag oppfattet som ond og farlig av mange, sier Larsen.

– Beskytt deg

Christin Bjelland, nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, ber folk tenke nøye gjennom hva de velger å få med seg av Breiviks forklaring.

– Det var tungt å høre Breivik fortelle om planene rundt 22. juli. Nå vet vi at fredag blir enda verre. Derfor vil jeg be alle som er berørt av saken om å tenke nøye gjennom hva de får med seg av det som blir sagt. Det kan være ting det er lurt å beskytte seg mot, sier Bjelland til NTB.

Hun kaller Breiviks forklaring torsdag et «hardt knyttneveslag i magen».

– Jeg forstår at alt må fram i rettssalen, men det er umulig for oss berørte å forberede oss tilstrekkelig på dette. Jeg vil også oppfordre alle som følger saken om å legge opp til å gjøre noe hyggelig i helgen, sier hun.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus