Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Breivik inspirert av kjente terrorister

Andreas Baader, Timothy McVeight, Ulrikke Meinhof og Osama (Foto: ntb scanpix)

Andreas Baader, Timothy McVeight, Ulrikke Meinhof og Osama Foto: ntb scanpix

Fredag 20. april

Breivik inspirert av kjente terrorister

Massemorderen mener at Al-Qaida er den mest suksessfulle revolusjonære bevegelsen i verden, og studerte terroraksjonene deres på nettet.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVEI retten kom det frem at 33-åringen har hentet inspirasjon og opplysninger fra Al-Qaida, Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh og den tyske terrorristgruppen Baader-Meinhoff.

Før 22. juli hadde han studert andre terrorangrep i verden.

- Brukte Google til å oversette arabisk

Da forsvarer Geir Lippestad fortsatte sin utspørring av tiltalte, ville han vite hvilke terrorangrep tiltalte siktet til. Breivik fortalte da at han har funnet casestudier etter Al-Qaida-aksjoner på internett, og at han hadde lest flere slike.

– Det finnes studier om disse aksjonene på nettet. Både på arabisk og engelsk. Jeg har studert disse, og har brukt Google til å oversette dem fra arabisk. Jeg har studert enhver Al-Qaida aksjon. Hva de har gjort feil, hva de har gjort riktig og medie-effekten av dem, sier Breivik.

LES MER: - Jeg var den som gråt mest i begravelsen

Inspirasjonen til å bruke politiuniform under terroraksjonen, fikk Breivik fra Al-Qaida, forteller han i retten.

– Jeg har brukt mange hundre timer på å studere al-Qaida. Gjennom deres eget tidsskrift og gjennom dokumentarer og filmer som er laget. Al-Qaida knytter martyrdom til sine aksjoner. Det er suksessen til en vellykket motstandskamp.Kjøpte kjøkkenkverner til kunstgjødsel

Breivik fortalte i retten at han hadde store problemer med å kverne fullgjødselen da han skulle lage bomben. Men på nettet fant han en artikkel som beskrev hvordan den tyske terroristgruppen Rote Armee Fraktion (RAF), også kjent som Baader-Meinhof-banden, gjorde dette.

- Jeg leste at de hadde brukt kjøkkenkverner til denne jobben. Det gikk også jeg til innkjøp av, sa han i retten.

LES MER: Ingen fysiske hindre mot bilbomber ved Stortinget

- Kunne brukt større bombe

Han kom også inn på sin opprinnelig plan om å lage tre bilbomber på til sammen tre tonn.

– Jeg kunne brukt en tretonnsbombe den dagen, men bilen jeg hadde ville brukket i to ved å legge til slik vekt, sier Breivik.

Han fortalte deretter at det var vanskelig å tilegne seg kunnskap om å lage bomben.

– Jeg hadde to referansepunkter primært: WTC i 1993 som ble detonert fra kjelleren på World Trade Center og det andre var Timothy McVeigh.

Han hevdet også at han fikk kunnskap om bombelaging fra en han kjenner i det angivelige Knights Templar-nettverket, men denne informasjonen kunne han ikke bruke siden det dreide seg om en type eksplosiver han ikke var interessert i.

LES KOMMENTAR: Når monsteret kommer frem

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus