I dag starter St. Olavsloppet som går mellom Trondheim Östersund. Dette bildet er tatt under løpet i fjor av 83 Västerpartiet-Socialistisk Venstre med Stefan Zimmerman (i grønt) i ypperlig driv mot mål i Åre. Foto: GLEN MUSK

- Det er et kaos. Både løpere og trafikanter må bidra til at sikkerheten og framkommeligheten ivaretas under stafetten, sier Brunes.Det er rundt 5000 deltagere fordelt på 166 lag som skal løpe 334,5 kilometer fra i dag og frem til mål i Östersund lørdag.

Treg trafikk

- Man må være forberedt på at trafikken kommer til å gå tregt, og veien mellom Sandvika til Duved er en flaskehals for oss. Det lønner seg å være ute i god tid før etappen, oppfordrer Brunes.I tillegg til forsiktighet fra bilistene må løperne være oppmerksomme under løpet.- Løperne må holde seg på samme side av veien hele tiden, og ikke krysse over banen, sier Brunes.

Kan møte veggen

Røde Kors, som bistår med sanitet og sikkerhet under hele løpet, har følgende tips til løperne i varmen.

- Det er viktig å få i seg nok næring, drikke og salt i god tid før løpet. Folk vil svette mye og mange merker ikke at de mister mye væske. Og de kan dermed møte veggen, sier Thomas Enoksen i Røde Kors.

Oppfordrer bedrifter

Når løpet starter i dag er det både mosjon, show, konkurranse og et sosialt arrangement som trekker løpere fra alle aldre og ulike deler av landet.

- Vi satser på mosjonister og oppfordrer bedrifter til å delta i løpet. Det er en gylden mulighet for de ansatte til å gjø re noe sammen, få ansatte i form og samtidig profilere bedriften, sier Brunes.

I år blir det også en landskamp mellom Norge og Sverige i St. Olav Ultra som er en individuell klasse der løperne begynner i Levanger og ender i Åre. De løper 128,6 km fordelt på to dager.

- Vi har fått en økning på 14 deltakere i denne klassen i år. Fra 3 til 17, sier en fornøyd løpsleder.

Få resultater fra St Olavsloppet her

To rutinerte herremenn gratulerer hverandre med innsatsen under en tidligere utgave av St. Olavsloppet. Foto: LEIF-ARNE HOLME