Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Her sprenges bomben

Her sprenges bomben

Eksperter lagde bombe etter Anders Behring Breiviks oppskrift.

(Foto: POLITIET)

Foto: POLITIET

(Foto: POLITIET )

Foto: POLITIET

(Foto: POLITIET)

Foto: POLITIET

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Bombeekspert Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg forklarte seg tirsdag formiddag for Oslo tingrett. Han fortalte blant annet om den dødelige trykkbølgen som følge av bomben i Regjeringskvartalet:

HER FØLGER DU RETTSSAKEN DIREKTE

- Trykkbølgen ut i åpent lende vil være dødelig ut til 25 meter, og føre til alvorlig skade ut til 40 meter, sa Christensen i retten tirsdag.

Etterlot seg krater

22. juli i fjor parkerte terrortiltalte Anders Behring Breivik en hvit varebil med en 950 kilos bombe inntil Høyblokka i Regjeringskvartalet. Åtte personer ble drept av eksplosjonen. Breivik fulgte nøye med på bombeekspertens forklaring, og på bildene og videoene som ble vist på skjermen.

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

Bombeeksperten forklarte også at ganske tunge fragmenter ved en bilbombe kan havne langt unna selve sprengningsstedet.

- Ved rekonstruksjonen hadde vi et fragment som ble funnet 280 meter unna bomben, og som veide ett par kilo, sa Christensen.

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

Bombebilen i Regjeringskvartalet etterlot seg et krater på rundt to meter, med en ytterdiameter på om lag fire meter.

Aktor Holden spurte om det hadde noen konsekvenser at bomben ble plassert rett over et underjordisk anlegg med to etasjer.

- Det har tilnærmet ingen effekt med tanke på hva som skjer på oversiden. Trykkbølgen har forlatt sprengningsstedet lenge før krateret oppstår, forklarte Christensen.

Han tilbakeviste at det forsvant energi nedover i kjelleretasjene, noe som har vært spekulert i etter angrepet.

- Betongdekket under bilen var 60 cm bredt. Det har trolig ikke forsvunnet noe mer energi ned i kjelleren enn ved sprengning på et vanlig underlag, sa Christensen.

Betongsøylene holdt

Christensen viste også til at det kun var mindre merker på betongsøylene som holder Høyblokka oppe.

- Det er fragmenter fra bilbomba som har skapt disse merkene. Trykkbølgen har ikke ført til noen synlige skader på disse søylene.

- Betyr det at bygget ikke var i fare for å kollapse, spurte aktor Svein Holden.

Bombeeksperten svarte at det var et komplisert spørsmål som han ikke kunne svare direkte på.

Christensen fortalte også hvordan de rekonstruerte bomben på forsvarets sprengningsfelt på Rena i fjor. Bomben som ble brukt i rekonstruksjonen ble laget etter terrortiltaltes oppskrift. Bomben i rekonstruksjonen var på 900 kilo, med en «startladning» på 50 kilo.

- Vi så også på ildkulens størrelse og omfang, sa Christensen mens han viste bilder av ildkulden som slo ut fra eksplosjonen.

Vinkel og avstand til bombebilen ble målt helt nøyaktig og to biler ble plassert slik de sto utenfor Regjeringskvartalet under rekonstruksjonen, fortalte Christensen.

Beregnet bombestørrelse

Selv befant Christensen seg hjemme i sin egen bolig på Høvik, cirka ti kilometer i luftlinje for Regjeringskvartalet.

- Jeg hørte smellet, undret litt over hva det var. Fikk tlf fra en kollega som sa det måtte være en større eksplosjon i Oslo, fortalte han.

Christensen tok da kontakt med deres kontakt i politiet.

- Jeg fikk bekreftet at det hadde vært en eksplosjon og at det var snakk om omkomne, sier han.

Bombeeksperten reiste straks på kontoret i Forsvarsbygg, der han og en kollega samlet kamerautstyr for å dokumentere vindusskader før opprydningsarbeidet startet. Her startet de arbeidet med å undersøke vindusskader på Venstres hus, folketeaterbygningen og hovedbrannsstasjonen opp mot trykket. Ekspertene registrerte høyde og bredde på bygningene, tykkelse på glasset og hva slags type glass det var – samt hvor mange knuste vinduer byggene hadde.

- Det første steget var å finne bombestørrelsen. Hvor stor bombe skal til for å skape det trykket vi har beregnet, sa Christensen.

Dette brukte de til å måle trykket og beregne bombens størrelse.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus