Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Tusener slutter opp om sangprotest mot Breivik

  •   NTB
(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Tusener slutter opp om sangprotest mot Breivik

Tusenvis av mennesker over hele landet sier de vil delta i torsdagens sangprotest mot Anders Behring Breivik.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Målet er å samle flest mulig av dem til arrangementer på Youngstorget i Oslo og en rekke andre steder rundt om i landet torsdag klokken 12. Der skal de synge visen «Barn av regnbuen» som visesangeren Lillebjørn Nilsen introduserte i Norge i 1973.

Arrangementene er en protest mot Anders Behring Breiviks omtale av sangen og av Lillebjørn Nilsen i tingretten i Oslo fredag. Der sa Breivik at Nilsen er en «selverklært marxist» og at sangen brukes til å hjernevaske norske skolebarn.

LES REFERAT FRA DAG 7 I RETTEN HER

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVEOver forventning

Lill Hjønnevåg og Christine Bar fra Oslo reagerte på uttalelsene, og oppfordret via Facebook til dannelse av «Oslos største sangkor» utenfor tinghuset i Oslo.

– Egentlig var det en annen venninne av meg som kom med ideen, men det ble til at Christine og jeg tok initiativet på Facebook. Da antallet som støttet oss var kommet opp i 30 – 40 på fredag, sa jeg at jeg ville være glad om vi kom opp i 100 stykker, sier Lill Hjønnevåg.

Tirsdag var antallet som sier de vil møte opp kommet opp i godt over 3.000 mens et par tusen i tillegg sa de «kanskje» kommer.

Hjønnevåg sier oppslutningen så langt er over all forventning.

– Det viser at folk har behov for å markere hvor de står i denne saken, sier hun.

På Youngstorget

– Det ble raskt klart at det kunne komme altfor mange folk til at vi kan stå utenfor tinghuset. Nå har vi fått tillatelse til å synge på Youngstorget. Vi håper også at vi kan få tillatelse til å gå i tog forbi tinghuset etterpå, sier Lill Hjønnevåg.

I løpet av de siste dagene er det også tatt initiativ til tilsvarende samlinger i en rekke byer og steder rundt om i landet. Skoler og barnehager har meldt at de vil synge sangen torsdag. Det ligger an til at det blir samlinger i blant annet Tromsø, Svolvær, Hamar, Drammen, Elverum og Kristiansand.

Arrangørene i Oslo håper at Lillebjørn Nilsen kan komme til Youngstorget og være med og synge sangen torsdag. AUF-leder Eskil Pedersen er forespurt om å holde en appell.

«Selverklært marxist»

Det var under et verbalt angrep på norsk skole fredag at Breivik sa at Lillebjørn Nilsen er en «selverklært marxist» som lager sanger som brukes som hjernevask for norske elever. Han nevnte «Barn av regnbuen som et eksempel på dette.

Sangen har vært populær i Norge i snart 40 år. Den er opprinnelig skrevet av den amerikanske protestsangeren Pete Seeger, og har originaltittelen «My Rainbow Race».

Direktør Helge Vestby i Grappa Musikkforlag forteller at Lillebjørn Nilsen mandag kveld var i kontakt med den 93 år gamle opphavsmannen til sangen, og han var meget positiv til at den skal framføres rundt om i Norge.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus