Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Eivind operert fem ganger etter Breiviks bombe

(Foto: SCANPIX )

Foto: SCANPIX

Eivind operert fem ganger etter Breiviks bombe

Kun tilfeldigheter gjorde at 26-åringen overlevde i Regjeringskvartalet.

Jeg hører ingenting, det bare piper i ørene.

Eivind Dahl Thoresen

(Foto: SCANPIX )

Foto: SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

- Hvis ingen kommer, så dør vi, tenkte Eivind Dahl Thoresen mens han lå blødende på bakken i Regjeringskvartalet.

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

22. juli jobbet han som sommervikar i Obos på Hammersborg torg. Han anslår at han gikk fra torget ca 15.20, mens han snakket med en kamerat i telefonen for å få de siste oppdateringene fra Tour de France. Mens han snakket med kameraten gikk han nedover Grubbegata. Da han gikk forbi S-blokka i Regjeringskvartalet, smalt det.

Kastet bakover

- Hva husker du fra det, spurte aktor Inga Bejer Engh.

- Jeg husker egentlig alt sammen, jeg besvimte vel to-tre ganger. Det jeg husker var at jeg hørte først et stort smell, det kan hende det ikke stemmer, men det er det jeg husker i hvert fall. Som en reaksjon tar jeg opp armene foran ansiktet, for å beskytte meg. Så blir jeg nærmest kastet bakover, to-tre-fire meter, ser det ut som på den filmen.

Thoresen er operert fem ganger etter 22. juli i fjor, blant annet for omfattende splintskader.

LES ALLE SAKENE FRA RETTSSAKEN

- Når jeg reiser meg opp, er jeg egentlig bare veldig varm, jeg føler ikke noe smerte, jeg kan sammenlikne det med å sitte i en badstue alt for lenge. Jeg hører ingenting, det bare piper i ørene. Jeg ser rundt meg, og det første jeg legger merke til er at det brenner i R4, fortalte Thoresen.

Mens han lå på bakken, så han en ille tilredt mann slepe seg bortover bakken med armene.

- Han ser på meg på en veldig merkelig måte. Slik jeg tolket blikket hans, sa det: «Skal du hjelpe meg? Se på deg selv.» Da så jeg ned, og så en tykk blodstråle komme ut av venstre armen. Det var helt surrealistisk å se det. Jeg kunne ikke tro at så mye blod kom ut av min egen kropp, fortalte studenten.

Overlevelsesinnstinkt- På beina mine hadde jeg mørkeblå jeans. De var helt røde, gjennomtrukket av blod. Jeg tenkte måtte få hjelp. Jeg så personer som løp, de var helt sikkert i sjokk. Så tenkte jeg: «Hvis ingen kommer, så dør vi».

En mann som forsøkte å hjelpe virket i sjokktilstand. Da slo overlevelsesinnstinktet inn, fortalte Thoresen. 26-åringen, som sa han pleier å bli svimmel av en blodprøve hos legen, tenkte straks på en bag han hadde med seg.

- Jeg sa at han kunne bruke klærne i bagen til å binde der det kom mest blod ut, fortalte han.

Siden kom flere hjelpere og helsepersonell til. Ambulansepersonellet som kjørte ham til sykehus anslo at han hadde mistet to liter blod. Mens de var i regjeringskvartalet kom meldingene om to nye bomber i området, noe som senere viste seg å ikke stemme. Thoresen fortalte at ambulansesjåføren bannet og sa de raskt måtte komme seg ut av området.

- Jeg spurte han om jeg kom til å dø, sa Thoresen.

- Han sa at nei, dette går fint. Nå har han i ettertid sagt at han kanskje løy litt da han sa det, men jeg er glad for at han sa det, da fikk jeg i hvert fall troen selv, sa 26-åringen.

Fikk unnskyldning

Nå setter han seg små mål for å komme seg tilbake.

- Jeg har prøvd å snu dette til noe positivt. Jeg er glad for å være i live. Det har hjulpet meg å tenke positivt og sette små mål, sa Thoresen i vitneboksen.

Mandag fikk 26-åringen en unnskyldning fra Anders Behring Breivik i rettssalen, fordi Thoresen var en tilfeldig forbipasserende. Beklagelsen betyr ingenting, sa han til Aftenposten.

- Jeg klarer ikke å tilgi, selv om han skulle mene det og unnskyldningen skulle være ekte. Det kan godt være at det er taktiske grunner til at han kommer med en slik unnskyldning. Uansett var det overraskende, sa 26-åringen til avisen.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Sandberg vraket Stortinget for å være TV-kokk på TV3

Drev med politisk arbeid utenom innspillingen.

Siktet for ran, trusler og oppbevaring av narkotika

Nå er 18-åringen varetektsfengslet i fire uker.

- Jeg har ikke hørt et pip fra Brakka

Sollied har bygget hus etter Tyrkia-sparkingen

Ap øker på ny meningsmåling

Det borgerlige flertallet på Stortinget blir stadig mindre.