Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Disse ni terrorofrene får retten høre om i dag

  •   Henning Carr Ekroll

Disse ni terrorofrene får retten høre om i dag

Tre av de drepte var fra Trøndelag.
(Foto: Foto: Privat)

Foto: Foto: Privat

Relaterte artikler:
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER. #ADRESSALIVE

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

Fredag skal professor Torleiv Ole Rognum fra Nasjonalt folkehelseinstitutt gjennomgå de ni første obduksjonsrapportene om Utøya-ofrene.

I tekniske termer skal retten få høre hvordan de 69 menneskene på Utøya ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli ifjor.

Bistandsadvokatene har på forhånd ønsket at retten også skal få se bilder og høre noen historier om hvert enkelt av ofrene - slik at det blir gitt et inntrykk av hvordan de var som mennesker, skriver Aftenposten.

Trond Berntsen

Alder: 51

Hjemsted: Øvre Eiker

Var politimann gjennom mange år og var kronprinsesse Mette Marits stebror. Var på Utøya som vaktmann, og hadde tidligere jobbet i Søndre Buskerud politidistrikt i 16 år. Han var en av de første som ble drept, og skal ha gitt uttrykk for skepsis til Breivik da terroristen, forkledd som politimann, ankom øya.

Under begravelsen ble Berntsen omtalt som en person som sto opp for dem som hadde det vanskelig, og som viste stort engasjement for ungdommen.

Han etterlater seg samboer og to barn.

Monica Elisabeth Bøsei

Alder: 45

Hjemsted: Krokkleiva

Monica Elisabeth Bøsei var i mange år daglig leder på Utøya, og ble omtalt som «Mor Utøya». Hun ble hedret av Jens Stoltenberg i hans tale i Oslo domkirke.

- Hun passet på meg og tok seg av meg. Jeg var både voksen og statsminister og likevel tok hun seg av meg, sa Stoltenberg.

- På Utøya var hun både en klippe og en mor. På en leir med 600 ungdommer må en være sjef. Monica var den modige, myndige og snille sjefen.

Bøsei etterlater seg samboer og to barn. Samboeren var også kaptein på M/S Thorbjørn, og han vitnet torsdag. Da fortalte han om hva som skjedde før og etter at Bøsei ble skutt.Rune Havdal

Alder: 43

Hjemsted: Øvre Eiker

Fra Vestfossen i Øvre Eiker, opprinnelig fra Oppdal. Var på Utøya som vaktmann, en jobb han hadde hatt sammen med sin kamerat Trond Berntsen de siste ti årene. Havdal hadde tidligere jobbet både som vekter i sikkerhetsselskap og med tømmerhogst.

- Han var mer enn vakt, han representerte også trygghet, han var viktig for Utøya, sa Arbeidspartiets fungerede parlamentariske leder, Martin Kolberg, under begravelsen.Hanne Annette Balch Fjalestad

Alder: 43

Hjemsted: Herning i Danmark og Lunner i Norge.

Var på Utøya som førstehjelper fra Norsk Folkehjelp. Firebarnsmoren var på øya sammen med datteren (20), som overlevde massakren. Flere av de overlevende på Utøya fortalte at Fjalestad forsøkte å beskytte dem.

Fjalestad blir omtalt som en person som satte ungdommene først, og som var vant til å vise kjærlighet overfor andre. Hun var også en viktig ressursperson i lokalmiljøet i Lunner.Snorre Haller

Alder: 30

Hjemsted: Trondheim

Snorre Haller var ungdomskandidat for Fellesforbundet. Han var maler av yrke, men hadde i tillegg en rekke fagligpolitiske verv. I fjor sommer jobbet han i LOs sommerpatrulje, og han var sterkt engasjert i i kampen for et anstendig arbeidsliv.

LES MER: Renate sang i kjærestens begravelse

Statsråd Trond Giske deltok under begravelsen, og omtalte Haller som en person som alltid tok vare på mennesker rund seg.

Haller var kjæresten til Renate Tårnes, som ringte inn den dramatiske nødmeldingen retten fikk høre første dag.Rolf Christopher Johansen Perreau

Alder: 25

Hjemsted: Trondheim

Rolf Christopher Johansen Perreau var bosatt i Trondheim og kom opprinnelig fra Hommelvik. Han var nummer seks på Arbeiderpartiets liste til høstens kommunevalg i Trondheim.

LES MER: - Han var grenseløst snill

Han beskrives som en markant ungdomspolitiker og satt også i AUFs sentralstyre, og var også sterkt engasjert i internasjonale spørsmål.Lejla Selaci

Alder: 17

Hjemsted: Fredrikstad

Lejla Selaci var en svært aktiv ungdomspolitiker og var leder av Fredrikstad AUF. Hun var elev ved Fredrik II videregående skole.

Under begravelsen i Fredrikstad møtte over 800 mennesker opp, og det ble kisten var drapert med flagg fra både Kosovo, Albania og Norge - alle nasjoner hun var en del av.

- Vi har mistet en av våre vakreste roser, sa lederen i Fredrikstad Arbeiderparti, Atle Ottosen, under sin minnetale.Steinar Jessen

Alder: 16

Hjemsted: Alta

Steinar Jessen var sekretær i Alta AUF og elev ved Alta Ungdomsskole. Han var også en aktiv svømmer.

Jessen blir omtalt som en fantastisk blid gutt som var opptatt av rettferdighet og ønsket å bidra til å forme samfunnet.Birgitte Smetbak

Alder: 15

Hjemsted: Nøtterøy

Var en av de aller yngste som mistet livet på Utøya. Smetbak meldte seg inn i AUF rundt ett år før sommerleiren på Utøya.

Hun blir beskrevet som en humørspreder og et musikalsk talent, og ingen tvilte på at hun var oppriktig da hun sa at «jeg er alltid der for deg».

- Hun ønsket å påvirke samfunnet hun levde i og gjøre verden til et bedre sted for alle. Så skulle hun selv bli rammet, på det mest fatale vis, av denne verdenens ondskap, heter AUFs minneord.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus