Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Han får ikke ta hverdagen fra oss

(Foto: THERESE ALICE SANNE)

Foto: THERESE ALICE SANNE

Fredag 4. mai

- Han får ikke ta hverdagen fra oss

- Det får holde at han har tatt fra oss folk, han får ikke ta fra oss hverdagen i tillegg, sier Torunn Kanutte Husvik (28).

Jeg har kjent på alle følelser etter 22. juli, men jeg har aldri følt at jeg har vært ensom.

Torunn Kanutte Husvik

(Foto: THERESE ALICE SANNE)

Foto: THERESE ALICE SANNE

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER. #ADRESSALIVE

Hun nekter å sette livet på vent de ti ukene rettssaken varer. Når 69 obduksjonsrapporter fra Utøya skal gjenomgås i dag, reiser hun til Trondheim.

Personlig om ofrene

I dag vil skadene ofrene ble påført vises på en dukke i retten. I tillegg vises det et bilde av de omkomne mens de levde. Det blir også sagt litt om hvem de var.

- Det er bra at retten tar noen grep som gjør at det blir litt mer personlig. I andre rettssaker brukes det jo langt mer tid på de enkelte avdøde, sier Husvik, som vanligvis bor i Oslo.

På pressekonferansen etter rettsforhandlingene torsdag ble stilt spørsmål ved praksisen med å vise bilder av ofrene mens de levde.

- Jeg tenker at det er et kompliment til rettsstaten at vi finner måter å gjøre dette på som er mer verdig, sier Husvik.

Tøft

Hun har fulgt store deler av rettssaken, men under gjennomgangen av dødsårsakene orker hun ikke å være til stede.

– Det blir for tungt for min del. Det var tøft nok første dag da aktor gikk gjennom det som skjedde. Obduksjonsrapporter blir en for kald, tung og teknisk måte å høre det på når vi har hatt så mange gode, varme måter å ta farvel med vennene våre på, sier 28-åringen.

LES MER: Disse ofrene får retten høre om i dag

LES MER: Breivik la igjen førstehjelpsutstyret28-åringen lå skjult ved scenen på øya da Anders Behring Breivik passerte, bare få meter unna. Under rettssaken har hun igjen sittet noen få meter unna terroristen. Men hun er ikke lenger redd ham.

Stiller opp for vitnene

Flere dager har hun sittet og fulgt hovedforhandlingen i Oslo tingrett, også denne uken da den første AUF-eren vitnet. Når gjennomgangen av obduksjonsrapportene er over, skal hun igjen tilbake til rettssal 250.

– Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre for de som vitner. De tar på en måte støyten for oss alle. Det er noen som skal vitne for det jeg har sett. Det vi kan gjøre for de som vitner, er å møte i retten og vise at de har oss i ryggen.

Biter falt på plass

Selv har hun lest avhørene av Breivik, og brukt tid på å sette seg inn i bevisoppgaven og saken.

– Det sier litt om min egen historie, og passer inn i det store bildet. Jeg hadde veldig mange spørsmål i høst, men da jeg fikk lest avhørene falt bilene på plass. Jeg fikk bekreftet at han var i nærheten når jeg trodde han var i nærheten på øya, sier 28-åringen om Breivik.

- Hvordan var det å se hans forklaring?

- Det verste med det er at han ikke husker noe av det verste jeg har sett i livet mitt. Så tenker jeg på alle de familiene som sitter og forventer at han skal komme med svar på alt de lurer på, så får de ikke svar. Jeg har tro på at vitneforklaringene på Utøya kan fylle noe av tomrommene og gi de etterlatte svar.

Mareritt

På fengslingsmøte med Breivik i høst fikk hun bekreftet at hun greide å være i nærheten av terroristen.

- Jeg så at politiet håndterte han, mens jeg kunne gå ut i gatene. Samtidig fikk jeg mareritt i lang tid etter, så det åpnet tydeligvis opp noe.

LES MER: Viser skuddskader på dokke

LES MER: Skjøt over tre skudd i minuttet

Under rettssaken har marerittene uteblitt. Frykten er borte. Redselen og angsten hun følte inne i folkemengden under rosetoget like etter 22. juli, var borte da hun sto på Youngstorget med 40.000 andre i forrige uke.

–-Jeg har kjent på alle følelser etter 22. juli, men jeg har aldri følt at jeg har vært ensom. Facebook flommer over av hjerter, det er roser her og der i gatene og folk viser at de bryr seg, sier hun.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Isac Elliot i Trondheim

Venter et halvt døgn for å se Isac Elliot

De første ungdommene kom til Sirkus Shopping klokken seks i morges.

Skal du på Isac Elliot-konsert i kveld?
Du må velge et alternativ