I rettssal 250 i Oslo tingrett la Svein Holden i dag ned påstand om at terroristen er utilregnelig, og at han ikke kan fengsles, men overføres til tvungent psykisk helsevern. Aktoratet støtter seg til de rettspsykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim, og legger til grunn at Breivik lider av grandiose vrangforestillinger som gjør han psykotiskmed tanke på straffelovens paragraf 44.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

Aktoratet viser til at de første sakkyndige har sett den egentlige Breivik i sine observasjoner kort tid etter 22. julii fjor.

- Vi er i tvil

Påtalemyndighetene la ikke skjul på at det har vært en vanskelig oppgave å komme frem til en påstand i denne saken.

- Det er bevis som klart trekker i retning av at Anders Behring Breivik ikke var psykotisk den 22. juli. For vårt vedkommende reiser imidlertid erklæringen og vitnemålet, særlig til Husby og Sørheim, en reell tvil om at han faktisk kan ha vært psykotisk, og da følger det av dagens lovverk at Breivik ikke skal idømmes straff. Vi er altså ikke overbevist eller sikre på at Breivik er utilregnelig, men vi er i tvil. Så vår påstand vil være at han overføres til tvungent psykisk helsevern, sa Svein Holden.

Tidligere i prosedyren hadde han understreket at det er «mer alvorlig dersom en psykotisk idømmes forvaring enn dersom en ikke-psykotisk idømmes tvungent psykisk helsevern».

Tre timer

Aktoratet brukte nærmere tre timer på sin prosedyre, som til sist endte opp i den konklusjonen de fleste hadde forutsatt - at Anders Behring Breivik er psykotisk. Aktor Svein Holden brukte i retten mye tid på å drøfte diagnosen paranoid schizofren som er satt av Husby og Sørheim, og kom også med kritikk mot den første sakkyndige rapporten. Aktoratet mener de to sakkyndige ikke har vært  drøftende og argumenterende nok på flere punkter.

LES KOMMENTAR: Bare fengslesstraff blir forstått

- Kan bevisførselen med høy grad av sikkerhet utelukke at Breivik var psykotisk 22.julì? Kan vi med høy grad av sikkerhet utelukke det? Dersom vi er i stand til det, skal han idømmes forvaring. Dersom vi ikke kan det, så følger det av loven overføring til tvungent psykisk helsevern, sa Holden i retten.

- Funksjonsfall

Holden viste til at de to første sakkyndige mener terroristen har hatt funksjonsfall etter å ha flyttet hjem til moren i 2006.

- Ut ifra venner og mors beskrivelse synes vi det er vanskelig at vi kun står overfor en funksjonsendring. Mor og venner beskriver en kvalitativ endring i framferd og følelsesliv, med særlig styrke fra 2010, sa Holden.

Han vektla at også kommisjonen har stilt seg bak dette.

Avvisende

- Jeg tror det er vanskelig å kritisere det kliniske skjønnet som ble utvist av Husby og Sørheim, men det er også naturlig å spørre om ikke etterfølgende omstendigheter viser at de tok feil, og at Breivik ikke har forestillinger av grandios karakter, sa statsadvokaten.

- Jeg tenker først og fremst på den nedtoning som vi har registrert hos Breivik. Han har systematisk nedtonet egen rolle og Knights Templar etter at han ble kjent med innholdet i den første erklæringen, sa Holden.

Uenige

De to siste sakkyndige som har observert Anders Behring Breivik er uenige med de to første. Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har konkludert med at Breivik ikke lider av vrangforestillinger, men at man  i denne saken står overfor en person med personlighetsforstyrrelser og faller dermed ikke inn under straffelovens bestemmelser om psykose.

Holden mener imidlertid at Breiviks svar på aktoratets spørsmål i retten tyder på at han lider av en slik vrangforestilling.

- Men han har vært avvisende når vi har spurt ham om dette i retten. Han har stått steilt og ikke veket en tomme. Dette opplever vi kanskje som et argument for at det er en vrangforestilling, sa Svein Holden i sin prosedyre.

I morgen er det klart for forsvarernes prosedyre. Det er ventet at de følger Breviks ønske om å legge ned påstand om full frifinnelse for Breivik siden han har påberopt seg nødverge da han sprengte regjeringskvartalet og sto for massakrene på Utøya 22. juli. Etter fredagens prosedyre fra Geir Lippestad trekker retten seg tilbake, og skal fatte sin beslutning.