Den 28 år gamle AUF-lederen Eskil Pedersen skiller seg ut i mengden med sin knallrøde AUF-skjorte. Han skal følge den siste dagen i den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

- Jeg synes rettssaken har vært gjennomført på en grundig og verdig måte . Aktørene har vært verdige i sin fremtreden. Det har gjort meg trygg på at jeg ikke har trengt å være til stede hver dag. Jeg har vært i retten sju dager inkludert denne i dag, sier Pedersen til Adressa.no.

- Tungt

Han legger ikke skjul på at det skal bli godt å bli ferdig med saken.

- Det er tungt å være til stede og det er også massiv mediedekning på saken, sier han.

- Hva var dine tanker da aktoratet la ned sin påstand i går?

- Det var ingen stor overraskelse. Dommeren skal avgjøre, og der er de suverene. Jeg er sikker på at konklusjonen de kommer frem til er en vi kan leve med. Det viktigste for oss er at han aldri får utgjøre en fare for sine omgivelser. Jeg kommenterer ikke tilregnelighetsspørsmålet, svarer Pedersen.

Ettårsmarkering

For mange AUF-ere vil det være en lettelse at rettssaken er ferdig. Nå er det mange som har tankene på ettårsmarkeringen ifølge Pedersen

- Når dommen kommer, så må vi ta stilling til den. For tiden er tankene på ettårsmarkeringen, de praktiske gjøremålene, hvordan det vil føles og hvilket budskap som vil komme ut, sier Pedersen.

Etter 22. juli skal Pedersen og flere andre AUF-ere ha ferie.

- Det synes jeg vi fortjener. Deretter kommer høsten og vi skal ha både konferanse, landsmøte og begynne valgkamp. Vi er motivert for å drive politikk, og vi håper vi får lov til det, av media og av folk der ute. Nå håper vi at vi kan gå litt videre nå som vi er ferdig med rettssaken, sier han før han setter seg inn i rettssal 250.