Mens Anders Behring Breivik gikk av MSThorbjørn og spaserte oppover mot den hvite informasjonsbygningen på Utøyasammen med Monica Bøsei og Trond Berntsen, transporterte kapteinen terroristensammunisjonskasse til huset i en bil. Like etter ble han vitne til at samboerenog Berntsen ble de to første ofrene for 33-åringens kuler.

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER.#ADRESSALIVE

- Da jeg runderhushjørnet hører jeg et smell. Jeg ser han skyter Trond Berntsen bakfra.Jeg tenker i hodet mitt at dette må være en øvelse, men det er ingen grunn tilat de ikke skal informere meg om det. Og da skjønner jeg at det er et ellerannet som er feil.

Ser samboeren dø

I dag fortalte kapteinen sin rystende historie for første gang fra vitnebokseni sal 250. Kapteinen foretrakk å bli stående, mens han fortalte om hendelsenemed en rolig stemme.

- Jeg er ikke sikker på om jeg serhan skyte Monica, men jeg tror jeg gjør det. Jeg er ti-tolv meter unna og harfullt utsyn, men er usikker.

Kapteinen forteller at hansnur seg og begynner å løpe oppover bakken, vekk fra Breivik. En av de førstetankene han hadde var at Muhammar Gaddafi hadde sendt terrorister til delandene som bombet Libya.

Kapteinen fortalte at han ogMonica Bøsei har snakket om Utøya som mulig mål for gisselsituasjonen. De haddeimidlertid tenkt at dette må også myndighetene ha vurdert.

- Halve regjeringen er der ute hver sommer, sier han.

Samtidigfryktet han å få Breiviks kuler i ryggen.

- Beina varkjempetunge oppover der.

Mens han løper forsøker han åvarsle flere. Han får kontakt med politiet gjennom 113. Samtalen er, ifølgeaktor Inga Bejer Engh, registrert klokken 17.25. Kapteinen husker lite frasamtalen. Han frykter også for datteren, som var på Utøya.

- Det var umulig å vite hvor hun var. Jeg tenkte på evakuering, men at det ikkevar mulig å få til.

Anders Behring Breivik følgerkapteinens forklaring. Han sitter urørlig mellom sine forsvarere.

Tung ammunisjonskasse

Et kvarter tidligere,klokken 17.04 la kapteinen MS Thorbjørn fra kaia, etter at Breivik hadde lurtAUFs vakt Simen Brænden Mortensen til å kalle fartøyet tilbake fra Utøya. Førdette hadde Breivik dratt ammunisjonskassen sin ned til båten. Han hadde ogsåhentet riflen sin, som Monica Bøsei ba ham dekke til.

-Kassen hans så veldig tung ut og sank godt ned i grusen. Vi får beskjed om atdet var bombesøkeutstyr i den, sier kapteinen.

Breivik hartidligere forklart at han var nervøs under overfarten. Han fryktet atdekkhistorien hans ville bli avslørt. Ifølge kapteinen snakket Breivik raskt,men bestemt. Kapteinen så ned hvor Breivik sto sammen med Monica Bøsei.Terroristen drakk vann flere ganger under turen på noen få minutter.

- Han så veldig stiv ut.

- Ingenting skjer

Løpeturen til kapteinen ender tilbake i MS Thorbjørn, somhan kjører ut fra Utøya. Da har AUF-leder Eskil Pedersen og flere andre kommetseg om bord.

- Jeg var full av angst, frykt og panikk,sier kapteinen.

Om bord i båten kommer det også frem atBreivik skal ha sagt at to til skulle komme fra PST. Derfor styres fartøyetvekk fra Utøya. Kursen legges nordover. Mens dette skjer legger alle seg sålavt som mulig i båten. Kapteinen fryktet at Breiviks kuler skulle ramme demfra øya.

- Det er fritt innsyn. Du kan se rett ned i båtenfra øya, sier han fra vitneboksen.

Kapteinen beskriver enstillhet på fjorden. Først da kjenner han på fortvilelsen for første gang etterat han hadde sett samboeren bli skutt. Han får imidlertid tekstmelding fradatteren som er i sikkerhet. Kapteinen er ikke i stand til å huske når detteskjedde. I flere timer etter terrorangrepet begynner, jobber han med å kjøre MSThorbjørn til og fra Utøya.

- Tiden går, men det skjeringenting. Fjorden blir ikke full av båter og himmelen blir ikke full avhelikoptre. Det skjer ingenting, gjentok han.

I mangetimer etter terrorangrepet begynner, jobber kapteinen med å kjøre MS Thorbjørntil og fra Utøya. Han treffer senere datteren igjen på Sundvolden hotell.

Traff Breivik

Senere den kveldenmøtte kapteinen Breivik igjen, også denne gang ved det hvite informasjonshuset.Massedrapsmannen ble ført forbi ham av fire polititjenestemenn. Kapteinen blespurt om han hadde kjent på raseriet etter 22. juli.

-Sinnet kommer og går, sier han.

Aktor Bejer Engh villeogså vite om kapteinen sa noe til Breivik.

- Det er muligjeg slang et eller annet etter ham, men jeg husker ikke helt.

På slutten av kapteinens forklaring ble han bedt om å fortelle omhvordan situasjonen hadde vært for familien etter 22. juli. Han sa han ikkehadde gruet seg til å vitne, men at han hadde ventet på denne dagen.

- Jentene og jeg har mistet det kjæreste vi har. Det har vært tøft.Men hverdagen tar oss og det er kanskje bra.