En undersøkelse gjennomført av NTNU Samfunnsforskning viser at det er store prisforskjeller for å gå i landets SFO. Ikke bare landet under ett, men det er også store lokale forskjeller viser tallene fra 2016/2017.

Dyrest i Klæbu

I Tydal koster fulltidsplassen 1200 kroner, mens den største regningen sendes til foreldre i Klæbu. Der koster er en fulltidsplass per barn 2700 kroner i måneden. I nordfylket er det billigst i Flatanger og dyrest i Meråker. Forskjellene er enda større med tanke på at dette er tall uten søskenmoderasjon. Noen kommuner praktiserer det, mens andre ikke.

Se oversikten fra Trøndelag lenger ned på siden.

Samfunnsforskning skal på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet samle inn data om SFO-tilbudet og evaluere dette.

Få krav

– Det finnes få eller ingen konkrete krav til innhold eller kompetanse hos ansatte, ei heller til prisnivå på tilbudet, heter det i en uttalelse fra NTNU.

Derfor vil de nå, sammen med forskere fra Stockholms universitet, kartlegge det norske SFO-tilbudet.

Utgangspunktet for undersøkelsen er at alle skoler er pålagte å ha et skolefritidstilbud som skal gi barna omsorg og tilsyn. Tilbudet skal også sørge for at barn med funksjonshemning gis gode utviklingsvilkår.

80 prosent bruker SFO i Trondheim

I Norge er det 60 000 barn, det vil si 62 prosent av alle elever i 1. til 4. klasse, som benytter seg av et kommunalt tilbud som SFO. I Sør-Trøndelag går 10393 barn på SFO. Bare i Trondheim er det 6875, 80 prosent av alle 1.-4.klassinger, som benytter tilbudet.

Snittprisen i landet er på 2408. I sørfylket er snittprisen en snau hundrings høyere, mens snittet i nord ligger på 2195 kroner.

Billigst i Berlevåg

Landets laveste takst for foreldrebetaling finner vi i Berlevåg, der en fulltidsplass koster 850 kroner. Rana ligger i den andre enden av skalaen. Der må foreldrene ut med 3742 kroner per måned.