I formiddag passerte elleve F-16 fly over Trondheim.

- Dette er populært kalt julestjerneformasjon. Pilotene trener på samhandling og flyr i flere formasjoner i løpet av dagen, sier informasjonsrådgiver ved Ørland hovedflystasjon Sigurd Tonning-Olsen.

Tradisjon

Denne flygingen har vært en tradisjon i luftforsvaret siden 50-tallet, der man markerer avslutningen på året og samtidig får god trening for pilotene.

​Etter planen vil mellom 10 og 12 F-16 delta på denne treningen, og ett til to F-35 fly vil etter planen delta på deler av den.

Les også: Flere hundre gjester feiret kampflyene på Ørland hovedflystasjon

- Viktig trening

- Dette er viktig trening for oss, forklarer oberstløytnant Ivar Magne Stene, sjef for 338 skvadronen ved Ørland flystasjon i en pressemelding.

Hensikten er å trene på å planlegge, koordinere og gjennomføre en større formasjonsflyving.- Dette er svært kompleks trening der vi må være på tå hev hele tiden. I formasjonen er det viktig for piloten å passe på både de andre flyene og kunne avpasse seg, samtidig som man skal ha fokus på treningsoppdraget. Samtidig ser jo det veldig pent ut for de på bakken, sier han.

Les også: Høyt oppe over nye kampfly

Flyr sørover i ettermiddag

Flyene vil være synlig så langt nord som Bodø og omegn mellom 09 og 11  og over Oslo, Bergen og Ålesund mellom 12 og 14. Det er viktig og merke seg at været og andre forhold vil spille en avgjørende rolle om flyene vil følge planlagte ruter og om de vil være synlige for publikum.

Se bilder av F-35

- De har fløyet en tur nordover nå i formiddag, så vil de ned og fylle drivstoff på Ørland før de flyr sørover. Da vil antagelig F-35-fly også være med, sier Tonning-Olsen.

Les også: I dag fløy to F-35 over Trondheim

Jagerflyene passerte over Bondens Marked på Torget i Trondheim tirsdag formiddag. Foto: Håvard H. Jensen