I beste fall får de beholde hjemmet, i verste fall må de flytte og rive.

Kommunens avdekket i fjor 58 tilfeller av ulovlig bruksendring av hytter til bolig på Lian, og rådmannen la opp til at alle som bodde ulovlig måtte flytte.

Politikerne ville ha en ny reguleringsplan. Nå har rådmannen laget et planprogram for Lian og Kystadmarka med fire ulike forslag til reguleringsplan. Et par av alternativene redder hjemmene til de aller fleste som bor i boliger med hyttestatus.

Alternativ 0:

Alternativ I:

De mest sentrale delene av Ottobyen, Vådanstien, Borghild Rottems vei, Vådanveien, Dikehaugen og Nord-Lian vurderes å få boligstatus.

Hytter som ikke er knyttet opp mot godkjent vei får ikke boligstatus.

Alternativet vil gi en økning på 45 boliger. Per i dag benyttes omtrent 30 av hyttene til bolig uten lov.

Områdene i Solemsmyra, Benjaminbyen, sør for Vådangårdene og hytter i randsonen til områdene, forblir hytter.

Alternativ II:

Det betyr at hyttene i Benjaminbyen og flere av hyttene langs Vådanveien og Dikehaugen får status som helårsbolig.

Økning til 65 boliger i forhold til dagens status.

Rundt 45 av hyttene benyttes i dag som helårsbolig uten lov.

Alternativ III:

Det innebærer at hytter i Benjaminbyen, Solemsmyra og hyttene sør for Vådangårdene, samt enkelte hytter i andre områder, rives.

45-50 hytter i indre deler av Lian rives i dette forslaget.

Rådmannen påpeker at kommunen i utgangspunktet ikke vil ha mer bebyggelse innenfor grensa til Bymarka. Likevel mener han det er bedre at man flytter bebyggelse fra indre deler av Lian til et område hvor det allerede i dag er mange boliger.

Planprogrammet er ute til offentlig høring. Først i august neste år skal det første utkastet til ny reguleringsplan ligge klart, og bystyret skal gjøre endelig vedtak i desember 2006. Håkon Grimstad, kommunaldirektør for byutvikling, mener forslaget til planprogram er godt.

- En utredning av konsekvensene for hvert alternativ vil til slutt føre fram til en endelig løsning for Lian, sier Grimstad.

Velforeningsleder Borgar Hagen og familien bor i hytta på Lian. Neste år blir det klart om han og mange andre beboere må flytte fra hjemmene sine. Foto: IVAR MØLSKNES