Da Hergum og Sokolova i går kveld, via Adresseavisen, fikk vite at Arbeids- og inkluderingsdepartementet likevel ikke vil vurdere en lovendring, var skuffelsen stor.

–Jeg blir oppgitt og temmelig fortvilet, sier Hergum.

–Det må være lov å stille spørsmålstegn ved hvordan departementet behandler saker, når de vingler fram og tilbake på den måten. Når de gir sterke signaler i en retning den ene dagen, og så kommer det kontrabeskjed få dager etter. Det virker ikke helt stødig, mener han.

Nadejda begynner å bli sliten av å veksle mellom håp og fortvilelse.

–Jeg tenker av og til at jeg bare burde gi opp hele greia, men jeg synes ikke jeg kan det, sier Nadejda.

En av årsakene til at hun så sterkt ønsker en løsning på saken, er at en varig utvisning fra Schengen vil gjøre det vanskelig for henne som forsker senere, selv om hun skulle velge å takke ja til tilbudet om jobb ved universitetet i Calgary.

–I denne bransjen er det uhyre viktig å kunne reise verden rundt, for å delta på kongresser og i forskningsutveksling. En utvisning vil fortsette å henge ved henne, supplerer Hergum.

Derfor regner Sokolova med at hun vil følge advokat Leif Strøms råd om å forfølge saken rettslig.

–Det virker veldig urimelig når det ikke er noen sammenheng mellom forbrytelse og straff, sier Sokolova.

Når det gjelder påstanden fra statsråd Hanssen om at NTNU skal ha gjort noe straffbart ved å la Sokolova fortsette med arbeidet sitt selv om hun ikke har arbeidstillatelse, vil Hergum overlate det til NTNUs ledelse å kommentere.

-Istedet for å si henne opp og sette henne på gata da hun mistet arbeidstillatelsen, søkte Nadejda permisjon og fikk permisjon uten lønn, understreker Hergum.

Foto: KIM NYGÅRD