- Vi har vært orientert om at han går turer. Men det at han rømmer, er det beste beviset på at sikkerheten ikke har vært god nok, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til adressa.no.

Soknes var aktor i saken der 27 år gamle mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet på Mahmed Jamal Shirwac (46).

Mannen rømte i dag klokken 12.10, da han hadde frigang på området rundt Angelltrøa i Trondheim.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes understreker at «tvungent psykisk helsevern» innebærer to momenter:

- Det betyr at mannen har krav på behandling, og at samfunnet har krav på sikkerhet rundt ham. En rømning viser at sikkerheten ikke har blitt godt nok ivaretatt, sier Soknes.

Varsler gjennomgang

Han fikk meldingen om rømningen fra politiet klokken 14 i dag. Soknes ser for seg at episoden får konsekvenser for opplegget rundt den drapsdømte i framtida:

- Når han blir funnet igjen, er det helt naturlig at Brøset, politiet og jeg tar en gjennomgang av sikkerheten og får lagt opp rutiner som gjør at dette ikke skjer igjen, sier Soknes, som ikke kjenner de detaljerte omstendighetene rundt rømningen.

- Men det at han har rømt, viser at her er det tenkt for mye på behandling og for lite på sikkerhet, sier Soknes.

- Risiko en del av behandlingen

Fungerende avdelingssjef Kåre Nonstad ved Regional sikkerhetsavdeling Brøset sier til adressa.no at det alltid vil være en mulighet for rømming med behandlingsformen de benytter.

- Vi er et sykehus som driver behandling og en del av behandlingen innebærer å ta med pasientene ut, sier Nonstad.

Han forteller at det blir foretatt risikovurderinger av alle pasienter underveis i behandlingen. Brøset benytter et system der sikringen blir lettere etter hvert som behandlingen går fremover.

- Det går fra å kun være inne til å kunne gå ut uten følge. Sistnevnte er riktig nok langt ute i behandlingen, sier Nonstad.

Avviser feilvurdering

Mannen var i følge med to pleiere da han var på Angelltrøa onsdag ettermiddag. Det er blitt vurdert slik at han utgjør en lav risiko for sine omgivelser.

- Jeg vil ikke si at vi har gjort en feilvurdering, men at han nå har rømt er en del av risikoen behandlingsformen medfører, sier Nonstad.

Han håper 27-åringen raskt blir funnet eller selv kommer tilbake til Brøset slik at behandlingen kan fortsette.

Foto: SCANPIX