Undersøkelsen er utført av Synovate på oppdrag for Helsedirektoratet. Direktoratet mener at den utbredte volden i sammenheng med helgefyll, er en av hovedårsakene til resultatene.

- Mye av den følelsen av utrygghet som folk har, kan knyttes til alkohol, rus, vold, og større fare for å bli utsatt for overgrep, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ole Trygve Stigen.

Føler du deg trygg i sentrum på nattestid? Si din mening i debattfeltet nederst i saken.

Vil ha flere skjenkekontroller

Tallene for Midt-Norge gjelder for fylkene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, samt Møre og Romsdal. Helsedirektoratet mener at nøkkelen for å få folk til å føle seg tryggere, er å bedre samarbeidet mellom kommune, politi og skjenkestedene.

- Kommunene har et ansvar for at overskjenking ikke forekommer, i tillegg til flere andre virkemidler. Blant annet at alle får i seg mat før de drar hjem. I tillegg kan man se på lysforholdene i sentrumsnære områder og mer synlig politi i gatene, sier Stigen.

Han vil også ha økt kontroll med skjenkestedene, slik at folk ikke blir overskjenket.

- Flere kontroller for å få slutt på overskjenking er et virkemiddel for å få ned andelen overberusede personer, og dermed få ned faren for dem som beveger seg i byen, forklarer Stigen.

Helsedirektoratet kan ikke kommentere virkningen av den tidligere skjenkestoppen som er innført i flere byer, siden saken er under behandling i Helse- og omsorgsdepartementet. Undersøkelsen sier heller ingenting om forholdene er bedre eller verre i bygder, kontra i byer.

- Et høyt tall

Fungerende stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Geir Olav Granbo, sier at han kjenner igjen problematikken med vold i sentrum i helgene.

- Voldskriminaliteten går helt klart opp mot helgen. Vi prøver å ha så mye synlig politi som mulig i sentrum, for at publikum skal føle seg trygg, sier Granbo til adressa.no.

Han synes likevel det er et høyt antall personer som føler seg utrygge.

- Én av tre er et høyt tall. Vi skulle gjerne unngått mer vold, men det er vanskelig alltid å være der det skjer, sier forklarer Granbo.

Mer fyll på torsdag

I tillegg til helgene, må politiet også i økende grad prioritere torsdagskvelden.

- Den senere tiden har vi sett at det er mer uro på torsdagskveldene og natt til fredag. Det siste har nok noe med studentmassene å gjøre, sier Granbo.

Han anbefaler dem som har fått litt for mye å drikke til å slå følge med andre på vei hjem.

- Det er kanskje spesielt i forbindelse med at folk går alene, gjerne beruset, at de føler seg utsatt. Da blir de et lettere offer. Politiet anbefaler folk å gå sammen, og ikke velge ruter utenfor alfarvei. Gå der det er opplyst og der det er folk, eller ta offentlig transport, råder Granbo.

Politiet i Trondheim mener likevel at de nye skjenkereglene, med skjenkestopp klokke 02.00 på natten, har gjort at volden har gått ned.

Dette har imidlertid ikke vært tilfelle i andre steder av landet.

Politirådene i alle fylkene nord for Hordaland vil den 26. og 27. oktober komme sammen på Royal Garden i Trondheim for å diskutere hvordan samarbeidet mellom kommune og politi kan bedres, og forhindre kriminalitet.

Føler seg utrygge: Helsedirektoratet mener vold i forbindelse med utbredt fyll er hovedårsaken til at én av tre trøndere føler seg utrygge i sentrum av kommunen sin på kveldstid i helgene. Foto: Rune Petter Ness
Føler seg utrygge: Helsedirektoratet mener vold i forbindelse med utbredt fyll er hovedårsaken til at én av tre trøndere føler seg utrygge i sentrum av kommunen sin på kveldstid i helgene. Foto: VEGARD EGGEN
- Et høyt tall: Fungerende stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Geir Olav Granbo, sier at antallet personer som føler seg utrygge er høyt, men at de gjør det de kan for å hindre bråk i helgene. Foto: Lena Knutli