Natt til lørdag ble tre livbøyer som vanligvis henger ved bassenget på Thaulowkaia stjålet.

Dette er ikke første gang. Under studentenes fadderuker ble det stjålet fem bøyer i løpet av sju dager.

Etter den tid har det vært rolig, før de tre bøyene ble stjålet i helgen.

- Dette er trist. Det er helt prekært at det er livreddingsutstyr på kaia om ulykken skulle være ute. Det er krise når man ikke har det, sier Erik Schløsser-Møller i Solsiden Marina til adressa.no.

Koster flere hundre tusen

Bøyene ble satt opp ved Rosenborgbassenget på Thaulowkaia den 10. august i år. Schløsser-Møller kjøpte Rosenborgbassenget sammen med Dag W. Nylander i mai, og var ikke klar over at det manglet livbøyer på stedet før adressa.no tok opp dette i en artikkel.

I juni i år falt en person i vannet ved kaia mens det ikke var livbøyer der. Det holdt på å gå riktig ille.

LES SAKEN: - Jeg var død i ti minutter

Det er forsikringsselskapet Tryg som erstatter bøyene. Schløsser-Møller forteller at de har utgifter i form av at de må sende folk til kaia for å plassere ut de nye bøyene.

- En livbøye koster oss 1000 kroner. Årlig forsvinner det mellom 750 og 1000 livbøyer i Norge, så dette er en betydelig utgift for oss, sier informasjonssjef i Tryg, Ingrid Holm Svendsen.

Hun forteller at de store beløpene som brukes på å erstatte stjålne bøyer, gjør at det går tregere å få bøyer innvilget for de som søker etter dem.

- Dette er noe vi tar veldig alvorlig, og den store skrekken er at det ikke skal være en bøye der hvis det først skjer en ulykke. Derfor politianmelder vi alle tilfellene hvor vi mener det er sannsynlig at gjerningspersonen kan bli funnet, sier Svendsen.

Schløsser-Møller forsikrer om at nye bøyer vil bli satt opp på mandag, og at det alltid vil bli etterfylt med bøyer.

Vurderer skap

For å hindre lignende hendelser i fremtiden, vurderer Schløsser-Møller bedre vern av livbøyene.

- Jeg vet at Trondheim havn har livbøyene i glassfiberskap med en liten glassrute foran. Der må man knuse glasset for å få tak i dem. Men det er en avveining her, livbøyene skal jo også være lett tilgjengelige. Dessuten ser det ikke like fint ut med skap langs bryggekanten, sier Schløsser-Møller.

- Det må en holdningsendring til blant folk. De som gjør dette må forstå at bøyene kan være livsviktige. Hvis de vil ha en bøye til å henge på veggen hjemme, får de heller kontakte meg og kjøpe en, sier Schløsser-Møller.

Erik Schløsser-Møller (t.v.) i selskapet Solsiden Marina AS og driftstekniker Thomas Birkeland i Kjeldsberg Eiendomsforvaltning AS sørget for at det kom opp livbøyer i Rosenborgbassenget. Foto: ULF DALHEIM