Den 51-årige trondheimsmannen ble arrestert i Oslo sentrum tirsdag uten noen form for dramatikk.

- Politiet reaktiverer en gammel siktelse. Det er snakk om økonomiske forhold, regnskap og hans næringsvirksomhet. Jeg ser ikke at det er grunn nok til å aksjonere, sier mannens advokat, Morten Furuholmen, til Dagbladet.

Forsvareren mener pågripelsen er ren taktikk fra politiets side.

- Jeg synes det er et påfallende tidspunkt, og mener det er taktisk motivert med det formål å motarbeide vårt forsvar til rettsaken som starter i mars, sier han til Dagbladet.

Han ble i går fraktet til Trondheim, og politiet vurderer å fremstille ham for varetektsfengsling. 28. mars skal Kristiansen og fire andre personer møte i Sør-Trøndelag tingrett i en omfattende straffesak. Der må han bl.a. svare for grov narkotikakriminalitet, ran, vold og trusler.

De nye forholdene rekker ikke politi og påtalemyndighet å ha klart til den varslede straffesaken.

Ransaket i flere byer

Samtidig med at Kristiansen ble pågrepet i Oslo, ble det gjennomført en aksjon mot 51-åringen og næringsvirksomheten Tatto World og tatoveringsbutikken Bloody Canvas Tatto i Innherredsveien i Trondheim, og tilsvarende butikker på Lillehammer og i Tromsø. Også rom Kristiansen disponerer i Hells Angels-hovedkvarteret i Trolla ble gjennomsøkt.

Politioverbetjent Egil Ivar Gabrielsen ved seksjon for organisert kriminalitet i Sør-Trøndelag politidistrikt forteller at politiet over tid har drevet etterforskning mot Leif Ivar Kristiansen, også kalt «Leifen».

–Vi har gjort en del beslag, men har ennå ikke full oversikt over beslagene. Siktelsen kan imidlertid knyttes til beslagene, sier Gabrielsen.

«Leifen» står oppført som daglig leder og innehaver i enkeltmannsforetaket «Tattoo World Norge Leif Kristiansen» og NUF-registrerte «Tattoo World Norge Ltd».

Organisert kriminell gruppe

I straffesaken som starter 28. mars skal Kristiansen som deltaker i en organisert kriminell gruppe ha overlevert om lag ett kilo hasj til to navngitte personer. Han skal også ha avtalt med en person om å motta knappe ti kilo hasj. Han fikk en annen til å hente hasjen i Oslo og bringe den opp til Trøndelag med toget, men politiet gikk til aksjon og beslagla hasjen.

Statsadvokat Per Morten Schjetne sier det er heller sjelden noen blir tiltalt for å ha begått en forbrytelse som ledd i en organisert kriminell gruppe.

De knappe ti kiloene hasj ble beslaglagt av politiet i mai 2009. Det gjorde at Kristiansen ifølge tiltalen skal ha oppsøkt en av de involverte i hasjsaken og truet til seg minst 300000 kroner. Fornærmede fikk høre at han «var ferdig» og at «han skulle tas» hvis han ikke betalte erstatning for hasjen som politiet hadde tatt.

En annen i hasjsaken skal ha blitt truet til å betale Kristiansen minst 180000 kroner i kompensasjonen for de samme ti kiloene hasj.

Truet til å stenge

Videre er Kristiansen tiltalt for å ha oppsøkt en piercingforretning i Trondheim sentrum og truet innehaveren til å stenge «sjappa» innen to timer. Kristiansen skulle ha seg frabedt noen konkurranse så lenge han selv drev i samme bransje.

Også en person som drev som tatoverer i Trondheim ble oppsøkt og truet til å betale 10000 kroner, men fornærmede hadde ikke penger å gi fra seg.

Endelig skal han ha fått en regnskapssekretær til å bekrefte at regnskapsfirmaet jobbet med ligningen hans for 2008 og 2009. Kristiansen skulle i et rettsmøte samme dag og trengte en slik bekreftelse, men firmaet hadde ikke oppdrag for Kristiansen eller hans firmaer.

Statsadvokat Schjetne opplyser at Kristiansen er under ytterligere etterforskning for forhold som omhandler økonomiske forhold som pengestrømmen i firmaer han driver. De forholdene vil kunne komme opp sammen med de nye forholdene han er siktet for.

Til straffesaken 28. mars er det satt av to uker til hovedforhandling før påske og tre dager etter påske.

Kristiansen er tidligere straffedømt en rekke ganger, for blant annet vold og trusler.

Tirsdag ble HA-leder Leif Ivar Kristiansen pågrepet i Oslo og siktet for bl.a. heleri. 28. mars må han møte i en større straffesak i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: FREDRIK DYRNES SVENDSEN / VEGARD EGGEN