- Det plukkes opp skrot som sykler, handlevogner og hyller som folk har kastet i Kanalen, sier prosjektleder for Renere havn, Silje Salomonsen, til Adresseavisen.

Sjøbunnen i sentrale deler av havneområdet i Trondheim er svært forurenset. For å sikre et rikt marint liv og biologisk mangfold, ryddes det nå opp. Dette gjøres gjennom prosjektet Renere havn, som er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune og Trondheim Havn.

Les også: Bruker hele sommeren på å gjøre sjøbunnen renere

Ingen skatter

Skrotet som fiskes opp kan ha ligget på bunnen av Kanalen i Trondheim siden 80-90-tallet. Det har blitt gjennomført opprenskninger fra tid til annen, men denne gangen gjøres det grundig.

- Vi må være grundige. Skrotet kan ødelegge utstyret vi bruker eller stikke hull på laget med knust kalkstein vi legger på bunnen. Det skal være helt tett for å hindre miljøgifter i å slippe ut i vannet, sier Salomonsen.

Lær mer om hvordan arbeidet foregår i denne videoen fra da oppryddingsarbeidet i Nyhavna startet.

Fullt av skrot

Ved Skansen bru står det nå en fullastet container fylt til randen av skrot, og tirsdag ble deler av en motorsykkel hentet opp fra vannet. Det er så langt ikke funnet noen arkeologiske skatter i Kanalen.

- Alle som jobber med prosjektet sjekker det som plukkes opp, men det er stort sett bare kjedelig skrot, sier Salomonsen, som understreker at skrotet vil bli levert på et søppelmottak på en forsvarlig måte.

Henrik fant naziporselen på dykketur i Nyhavna - nøyaktig på dagen 75 år etter invasjonen.

Påvist tungmetaller

Renere havn-prosjektet skriver at det er påvist tungmetaller og organiske miljøgifter på sjøbunnen utenfor Trondheim. Disse stammer fra tidligere industri- og kloakkutslipp, og den største kilden til forurensning i havnebassenget er nå sjøbunnen selv.

Prosjektet skal i løpet av 2015 og 2016 utføre mudring og tildekking i Ilsvika, Brattørbassenget, Kanalen og Nyhavna. Den forurensede mudringsmassen må deretter deponeres.

Se video: Her blir det bråk

I Nyhavna plasseres massene i et strandkantdeponi og et sjøbunnsdeponi.

- Kalklaget som legges på bunnen må være helt tett for å hindre miljøgifter å slippe ut i vannet, sier Silje Salomonsen, prosjektleder i Renere Havn.