Dette kartet viser at vinden fra Island går rett inn mot Midt-Norge. Det kan forklare den noe spesielle lukta i Trøndelag. Foto: Yr.no/met.no

Fredagstacoen fikk en mildt sagt annerledes lukt for flere av byens innbyggere i kveld.

- På en halvtimes tid har over ti personer tatt kontakt med oss for å fortelle om kloakklukt, sier Trond Ellefsen, vaktleder ved Trondheim bydrift til Adresseavisen ved 21.30-tiden.

Vinden kan ha skylda

Og det er ikke bra fra ett sted i byen, men folk fra flere steder har tatt kontakt.

- Blant annet fra området rundt Jonsvatnet, Angelltrøa, Byåsen, Strindheim og Jakobsli, sier Ellefsen til Adresseavisen.

Men hvorfor det stinker i byen har han ikke fasit på. Men en mulig forklaring har han.

- Det er utrolig rart om det er kloakkfortetting på så mange plasser samtidig. Derfor tror jeg det har noe med vinden å gjøre.

- Jaha?

- Alle hus har kloakklufting over tak, og som oftest stiger luften rett til værs uten at vi merker noe. Men det har vært en del vind i ettermiddag og kveld, og den kan ha gjort sitt til at luften er presset ned slik at lukten merkes, sier han.

Lukter flere steder

Etter at vi skrev om lukta i Trondheim ved 21.30-tiden har vi fått meldinger fra innbyggere i både Stjørdal, Hommelvika, Klæbu og Frøya om kloakkligende lukt.

Og politiet i Nordmøre melder på Twitter at det er mange telefoner fra Kristiansund, Molde og Averøy om lukt som minner om svovel, råttent egg og kloakk.

Flomstor elv på Island

Dermed kan nok teorien om en feil med kloakkanlegget utelukkes. Ellefsen kontaktet Adresseavisen igjen senere fredag kveld og viser til en elv som har gått flomstor på Island. Ifølge icelandmonitor gikk vannføringen i elva Skaftá fra 120 m3 vann i sekundet til nesten 2000 m3 i sekundet på bare 24 timer.

Flommen har blant annet ødelagt en vei, og vannet i elva er grått og skittent. De store vannmassene bidrar til økte mengder av hydrogensulfid, som er en gass med lukt av råtne egg. Sannsynligvis er det denne lukta som er brakt med vinden over til Norge.

Se den heftige videoen hos icelandmonitor.

Politiet på Island har også publisert flere bilder av den flomstore elva på sine Facebook-sider.

Vulkanutslipp i fjor

I september i fjor kjente du også lukten av råtne egg i Trøndelag. Den gang uttalte vakthavende meteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk institutt i Bergen at det var vulkanen Bárðarbunga som slapp ut litt røyk og gass.

- Lukten stammer fra denne vulkanen fordi veldig små mengder har blitt fraktet mot Norge, sa Skare den gang.

Men fredag kveld har han ingen tanker om hvor lukten stammer fra da Adresseavisen ringer.