Gutten ble lørdag formiddag varetektsfengslet i to uker i Sør-Trøndelag tingrett.

Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier det er svært sjeldent at så unge personer varetektsfengsles.

- Det er helt spesielt at vi gjør dette, men det var også helt nødvendig, sier Midling til Adresseavisen.

Ranet 14-åring

Siktelsen mot gutten var på ti punkter, og omfattet blant annet grovt ran. Ifølge Midling dreier det seg om to tilfeller, blant annet grovt ran av en annen mindreårig.

Sammen med andre skal han ha truet til seg en mobiltelefon fra en 14 år gammel gutt på Tiller i forrige uke.

Natt til torsdag sist uke skal ha han stjålet en bil fra en bileier i Gudbrandsdalen. I begge tilfellene skal 16-åringen ha truet med en startpistol.

Strenge krav

Gutten er 16 år og elleve måneder, og i kjennelsen fra tingretten slås det fast at så unge personer bare skal fengsles som siste utvei og i kortest mulig tidsrom. Personer under 18 år skal heller ikke varetektsfengsles i mer enn to uker.

Tingretten mener likevel at det er strengt nødvendig med varetektsfengsling, og finner det meget sannsynlig at han vil begå nye straffbare handlinger hvis han slipper ut.

Midling sier at man ønsker å få en dom i løpet av de 14 dagene hvor gutten må sitte i varetekt.

Samtykket til fengsling

Advokat Tone Nilsen Skålevik forsvarte gutten under fengslingsmøtet, men ønsker ikke å gå inn på detaljer i saken.

Hun sier at gutten begjærte seg løslatt, men at han ikke motsatte seg fengslingen. Guttens verge samtykket også til fengslingen, ifølge kjennelsen.

Barnevernet vitnet i saken.