Det var 29. september at Trondheim kommune meldte om et utbrudd av kusma i byen.

Tirsdag opplyste kommunen at antall personer som er bekreftet smittet har steget, til 15.

Mistenker 20 tilfeller

Det skal være 20 personer som man mistenker har pådratt seg sykdommen. De fleste skal være tilknyttet byens utdanningsinstitusjoner, og flere er utenlandske. Ikke alle av disse skal være vaksinert.

- I samråd med Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet jobber vi nå med å spore opp nærkontakter. Dette for å gi informasjon om sykdommen og gi tilbud om vaksine til de som ikke har gjennomgått sykdommen tidligere sier kommuneoverlege Eli Sagvik i en pressemelding.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Som følge av kusma-utbruddet har behandlingspersonell ved St. Olavs Hospital blitt instruert i å være på utkikk etter symptomer på sykdommen. Ifølge kommunens pressemelding kan kusma i ytterste konsekvens føre til nedsatt fertilitet blant menn, men det er sjelden. Kusma var en vanlig barnesykdom, men etter at vaksinasjonsprogram kom i gang på 80-tallet falt antall tilfeller dramatisk. Det har ikke vært over 35 tilfeller i året i Norge siden 2000.

Gratis vaksine

En av de 15 som er smittet i Trondheim er ansatt i en barnehage. Med utbruddet i Trondheim kan denne rekorden muligens passeres.

- Jeg tror nok det, uten at jeg har helt oversikt over statistikken på landsbasis. Jeg har jobbet i Trondheim i 18 år, og har ikke vært borti så store utbrudd her tidligere, sa kommuneoverlegen til Adresseavisen på lørdag.

Les også: Disse sykdommene skal barnet gjennom i vinter

Les også: Tjener 60 millioner i året – nå har han fått kusma

Sagvik oppfordrer nå personer som har hatt nærkontakt med smittede og som ikke er beskyttet mot sykdommen, om å ta kontakt med vaksinekontoret i byen for å få en gratis vaksine.