Etter 35 år var det i fjor siste gang ærverdige E.C Dahls julebrus ble tappet ved bryggeriet i Trondheim. Årets produksjon er i sin helhet tappet på Gjelleråsen, og allerede fra mandag av kjøres den ut i butikkene.

- Lansering er uke 42, og etter hvert som vi besøker butikkene får du kjøpt julebrus fra Dahls, sier kommunikasjonssjef i Ringnes AS, Nicolay Bruusgaard.

Tapper nær to millioner liter

I fjor ble det tappet 1 955 000 liter av den tradisjonsrike brusen. I år blir det omtrent det samme, og Dahls julebrus står for 30 prosent av det totale volumet julebrus som Ringnes produserer. Størst er brusen fra Hamar Lillehammer Bryggeri.

- Dahls er utvilsomt veldig viktig for oss, og vi merker det er stor interesse i Trøndelag. Det handler om tradisjoner og at det er mye følelse knyttet til produktet. I motsetning til mange andre produkter, hvor det er krav om endringer og nyheter, er kravet her at produktet endres så lite som mulig. Det gjør vi heller ikke, og den ser akkurat ut som før, bortsett fra at plastflaskene er tappet på nye engangsflasker, sier Bruusgaard.

- Minimale smaksforskjeller

Men det er knyttet spenning rundt om smaken blir annerledes nå som tappingen skjer på Gjelleråsen, og ikke i Trondheim.

- Kan du garantere at forbrukeren ikke kjenner forskjell?

- Det jeg kan garantere er at vi skal gjøre alt vi kan for at smaken blir den samme som den alltid har vært. Det er viktig for alle som er glad i Dahls julebrus, og da er det også viktig for oss. Men noen vil alltid si den smaker annerledes. At det kan være noen minimale smaksforskjeller på grunn av vannsmaken og rutiner ved bryggeriet, kan naturligvis ikke utelukkes. Men vi har den nøyaktig samme oppskriften, og vårt mål er at den skal smake helt likt som tidligere, sier han.

I tillegg til de gode gamle glassflaskene i 0,33 skal det produseres julebrus i både 0,5 liters flasker og 1,5 liters flasker. Disse kommer i de nye plastflaskene til Ringnes.

LES OGSÅ: Brooklyn blir medeier i ølsenter på Lademoen

Juleøl i november

Bruusgaard er ikke bekymret for at salget vil gå ned med flytting av produksjonen.

- Vi tror ikke det vil det. Siden 2012 har det vært klart at brusproduksjonen, inkludert julebrusen, skulle flyttes til Gjelleråsen. Det gjorde vi for å sikre fortsatt brusproduksjon i Norge, med over 1000 arbeidsplasser. I tillegg har tilrettelagt for et fremtidsrettet, rendyrket og bærekraftig bryggeri ved E.C Dahls. Det klarte vi, mye takket være unik støtte og forståelse fra lokalsamfunnet, sier Bruusgaard.

Han opplyser at juleølet til Dahls er å få i butikkene i begynnelsen av november.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter