Åtte av de smittede er norske studenter som er vaksinert mot blant annet kusma som barn. De andre ni er fra andre europeiske og land utenfor Europa. Det er både jenter og gutter blant de smittede. Det skriver aftenposten.no.

Noen av de smittede studentene har vært innlagt ved St. Olavs Hospital i Trondheim. De fleste er vaksinert, men noen av de utenlandske studentene har usikker vaksinasjonstaus.

Overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet er overrasket over at så mange vaksinerte kan være smittet.

- Men i studentmiljøer der unge mennesker er tett på hverandre, er det ikke umulig.

De fleste er vaksinert

Nesten alle norske barn tar MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder. Den siste dosen får barna når de går i sjette klasse. Likevel har altså åtte norske studenter fått kusma. De har alle symptomer som blant annet er en karakteristisk hevelse foran øret og mot kjeven på grunn av betennelsen i spyttkjertlene.

Også i fjor fikk 18 personer påvist kusma i Norge. 11 var smittet i Norge. De var i alder 0 til mer enn 50 år.

- Beskytter ikke MMR mot kusma?

- Jo, i utgangspunktet beskytter den. Men det er en liten andel som ikke blir beskyttet mot vaksinen. Man vet ikke hvem de er. Det er trolig færre enn ti prosent av de vaksinerte, men det kan variere. Når det er mange mennesker sammen på trange inneområder, kan smitten finne dem som ikke er beskyttet, sier overlege Synne Sandbu.

Liten gevinst i revaksinering

- Er det noe poeng å vaksinere seg på nytt?

- Det er vel nesten det eneste tiltaket som finnes, men sannsynligvis blir ikke gevinsten så stor. I en årrekke har norske rekrutter fått en tredje dose MMR-vaksine for å forebygge meslingeutbrudd i militærforlegninger. I den forbindelse har det vært funnet at tredje dose MMR-vaksine har forholdsvis liten effekt på forekomsten av antistoffer mot kusma. Hvis mange får en dose til, er det ikke godt å vite sikkert om det vil hjelpe, sier Sandbu.

Leter etter smittede

Smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune foretar nå smitteoppsporing blant nærkontakter av de syke. Det gjør hun ved å ta kontakt med dem som er smittet, og ber om navn på nærkontakter og husstandmedlemmer og medbeboere.

- Vi jobber så med å spore opp nærkontaktene og gir dem informasjon om sykdommen og tilbud om vaksine til dem som ikke har gjennomgått sykdommen tidligere.

I tillegg informeres det om utbruddet til studentene på universitetet og høgskolens hjemmeside.

- Vi ønsker å gjøre studentene oppmerksomme på situasjonen. Det er viktig å tilby vaksine til alle, også studenter som kommer til Norge, sier smittevernoverlegen.

Ber om årvåkenhet

Fastleger, legevaktleger og leger ved St. Olavs Hospital er bedt om å være ekstra årvåkne overfor pasienter med symptomer som kan være kusma.Sykdommen kan føre til nedsatt fertilitet og i sjeldne tilfeller gjøre gutter og menn sterile.

Sagvik ber nærkontakter som ikke har hatt kusma om å ta kontakt med Vaksinasjon- og smittevernkontoret i Trondheim kommune, for vaksinering. Vaksinen er gratis for dem som har behov.

Kan bli sterile

Lege Siri Seterelv ved Folkehelseinstituttet bekrefter at kusma i sjeldne tilfeller kan gi sterilitet hos menn.

- Ifølge smittevernboken forekommer testikkelbetennelse i forbindelse med kusmasykdom hos ca. 25 prosent av mennene som blir syke. Slik testikkelbetennelse kan gi nedsatt fertilitet, og da i sjeldne tilfeller sterilitet, sier hun.