I mars i år gikk Helge Asbjørn Høgsteggen fra Soknedal til innkjøp av en ny gravemaskin til 880 000 kroner pluss moms. Den rakk å kjøre i 471 timer før den ble stjålet under gravearbeid på Strinda kirkegård torsdag.

- Den var som ny, og nå har jeg ikke maskin til å gjøre jobben min. Det er dette jeg lever av, så det er veldig fortvilende. Jeg kunne ikke drømme om at noen skulle stjele den, sier Høgsteggen, som legger til at han har to mindre gravemaskiner også, men som ikke gjør helt samme jobben.

Han var hyret inn av Søbstad AS til å grave opp asfalt fra gangveiene som går mellom gravene på kirkegården. Onsdag var jobben fullført, og torsdag skulle han hente gravemaskinen. Da var den, og to skuffer som sto ved siden av, borte.

Les også: - Før stjal de godset - nå tar de hele vogntoget

Mørk lastebil observert

Det ble observert en mørk lastebil med en lys stripe på siden som kjørte inn på kirkegården litt før klokken 07 torsdag morgen. Den kjørte vekk igjen like etter, i sørgående retning.

- Det er snedig at de tok den så tidlig på morgenen. Det virker som om de har fulgt med på arbeidet mitt, og at de visste at jeg var ferdig. For jeg pleier å komme på jobb litt før klokken 07. Å ta gravemaskinen på det tidspunktet var nok mindre oppsiktsvekkende enn om de skulle ha tatt den midt på natta, sier Høgsteggen.

Gravemaskinen hadde en GPS-innretning innstallert, men den gir ikke lenger ut noen signaler. Høgsteggen tror tyvene har kuttet ledningene, og fraktet gravemaskinen ut av landet.

- Det er nok en bestillingsvare fra utlandet, det er tvilsomt at de prøver å selge den i Norge, sier han, som håper politiet vil finne ut av det.

Les også: Pasient uten førerkort stjal lastebil fra Østmarka

Sporer maskinen

Roar Jenssen ved kriminalvakta i Trondheim bekrefter at politiet mottok en anmeldelse på saken fredag ettermiddag.

- Vi prøver å spore maskinen, men det er ikke noe nytt i saken ennå, sier Jensen lørdag kveld.

Om det er noen som har sett noe i området torsdag morgen rundt klokken 07, ønsker Jensen at de tar kontakt med politiet.

Han er ikke kjent med at det har skjedd lignende tyverier av anleggsmaskiner i Trondheim i det siste.