- De gjorde sterkt inntrykk å se oljerørene som lå gjennom regnskogen. De er rustne og det lekker olje ut i vegetasjonen flere steder, sier Pernille Lehne til adressa.no.

23-åringen er en av bøssebærerne som skal banke på dører i Trondheim i forbindelse med årets TV-aksjon, som samler inn penger til Regnskogfondet.

- Personlig

I 2012 tilbragte Lehne tre uker i regnskogen i Peru sammen med ti medelever og to lærere fra regnskoglinja ved Sund Folkehøgskole på Inderøy.

- Det blir veldig personlig når du har vært der og sett det med egne øyne. Jeg tror veldig mange ikke vet hvorfor regnskogen er så viktig, sier Lehne.

Ødeleggelsene de var vitne til medførte flere sørgelige konsekvenser.

- Vannet de er totalt avhengig av blir forurenset av olje. De bader i det, drikker det, vasker klærne sine i det og spiser fisken som lever det. Urbefolkningen får ekstremt høye mengder av tungmetaller i kroppen sin, og det er høye forekomster av kreft, utslett og eksem i befolkningen, sier Lehne.

I den peruanske regnskogen tilbragte hun nettene i hengekøye, vasket klærne sine i elva og ble med landsbybeboerne på jakt og fiske.

- Det var noe av de tristeste vi så. De var selv opptatt av at artsmangfoldet døde ut og at det ble vanskeligere å få tak i mat.

Les også: Trondheim har fått nok bøssebærere. Men TV-aksjonen merker flyktningkrisen.

På krokodillejakt

Hun husker spesielt én spennende tur i regnskogen, på jakt etter kaiman-krokodiller.

- Vi padlet rundt i en stor innsjø, og de som var med oss lagde krokodillelyder. For å fange krokodillene brukte de spyd som de stakk ned i vannet. Vi fikk en liten kaiman, sier hun.

Se Pernilles bilder fra regnskogen i bildegalleriet over.

Kreftmedisin

Lehne studerer nå til å bli sykepleier ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

- Noe som berører meg veldig som sykepleierstudent, er at halvparten av verdens medisin har sin opprinnelse fra regnskogen, som mange typer kreft- og hjertemedisin. For meg er det helt absurd at det kanskje ikke blir regnskog igjen i min levetid. Jeg har hatt praksis ved kreftavdelingen på St. Olavs Hospital. Sykepleierne der vet at en cellegift de bruker kommer fra regnskogen. De fleste medisiner blir syntetisk fremstilt, men enkelte av cellegiftmedisinene har de ikke greid det med ennå.

Hun reiser gjerne tilbake, selv om det var utfordrende til tider.

- Man lager mat over bål, vasker klærne sine i elva, går på do ute i skogen. De lever i naturen. Det var mange inntrykk, men veldig spennende.

Les også: TV-aksjonen bruker millioner av kroner på å organisere tusenvis av frivillige. Før bøssebærerne har begynt å gå, har nær 40 millioner kroner forsvunnet i kostnadssluket.

Pernille Lehne (23). Foto: Privat.