- Jeg klarte ikke å kjøre lange bilturer. Jeg slet med å holde meg våken under møter og foredrag, forteller Krister Olsen (45) fra Trondheim.

På slutten av 90-tallet jobbet han som journalist i Oslo. Han var konstant utslitt og trøtt. Han flyttet etter hvert hjem til Trondheim, og jobbet som redaktør for Trønderbladet.

- Situasjonen var den samme, jeg ble forferdelig trøtt hele tiden. For om lag fem år siden var jeg til legen. Litt tilfeldig så nevnte jeg at jeg ofte måtte stå opp både én og to ganger i løpet av natta for å tisse, forteller Olsen.

Les om Stine (20) som kan sove 12 dager i strekk (PLUSS)

Har pustestopp om natta

Legen mente at dette kunne være en indikasjon på at Olsen ikke hadde dyp nok søvn.

- Er man i dyp søvn, så klarer kroppen å fortrenge at man må på do. Sover man dårlig, vil man våkne og kjenne at man er tissetrengt, forklarer han.

Dermed ble Olsen utredet for søvnproblemer, og etter kun én natt tilkoblet instrumenter ved Aleris-klinikken, fikk han diagnosen.

- Jeg hadde alvorlig grad av søvnapné. Annethvert minutt har jeg pustestopp når jeg sover, sier han.

LES OGSÅ (PLUSS): Noen er umulig å vekke

Kan være dødelig

Det betyr at personer som lider av søvnapné våkner uten at de merker at de er våken. Det betyr igjen at de aldri faller i dyp søvn.

- Du får aldri noen god kvalitet på søvnen. Det finnes folk som har pustestopp enda hyppigere enn meg, sier Olsen.

Søvnapné er en sykdom hvor en sovende person opplever pustestopp som varer over ti sekunder. Det er den eneste søvnsykdommen som kan være dødelig.

- Det er blant annet veldig hardt for hjertet, og det finnes tilfeller hvor nordmenn har dødd av sykdommen, sier Olsen.

Han husker da han endelig fikk diagnosen.

- Jeg ble skremt først, men da jeg skjønte at jeg kunne få behandling, var det greit.

Sover med maske

Nå sover Olsen med en maske om nettene som sikrer at de øvre luftveiene er åpne. Såkalt CPAP-behandling med maske som dekker enten hele ansiktet eller bare nesen er det mest vanlige blant folk med denne sykdommen.

- Jeg må sove med denne masken hver natt, men nå er jeg vant til det. Uansett hvor jeg drar, så må jeg ha med «beautybagen» min, spøker Olsen.

Etter at han begynte med masken, har han fått et helt nytt liv.

- Jeg har mer energi nå og er mye mer opplagt. Jeg føler jeg kunne kjørt jorda rundt, sier 45-åringen, som nå jobber i kommunikasjonsbransjen.

Også kona har satt pris på masken, siden snorking og merkelige lyder om natta var et vanlig scenario tidligere.

- Hun har forklart at det hørtes ut som jeg var i ferd med å bli kvalt. Det er viktig at partnere sier ifra hvis de hører sånne lyder fra sidemann, sier Olsen.

Melissa våknet ti ganger i løpet av natten. Les hva foreldrene gjorde her

- Ny folkesykdom

Han er for tiden nestleder i Foreningen for søvnsykdommer, som denne uka skal ha stand både på Trondheim torg (onsdag) og City Syd (torsdag). Onsdag kveld inviterer foreningen til åpent møte på Scandic Lerkendal, hvor man blant annet kan få demonstrert pustemasker.

- Mange lever med dette uten å vite om det. Jeg tror mange lever med søvnapné i en eller annen grad, uten å få diagnosen. Jeg levde med det i kanskje ti år, sier Olsen.

Han mener det er essensielt å bli utredet så raskt som mulig. Å sovne bak rattet eller å få problemer med hjertet kan i verste fall føre til dødsfall.

Sørtrønderske leger skriver ut ADHD-medisin dobbelt så ofte som leger i Oslo (PLUSS)

I Norge kan det være så mange som 400 000 mennesker som er rammet av sykdommen. Det betyr at dette er en stor folkesykdom som mange ikke vet av. Om lag 20 000 har fått behandling med pustemaskin.

- Har du mistanke om at du har søvnproblemer, så bør du ikke vente for lenge. Problemet er at man tror man sover godt, men så gjør man egentlig ikke det, og da fungerer ikke kroppen skikkelig, fastslår Olsen.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

Krister Olsen fra Trondheim fikk ved en tilfeldighet avdekket at han lider av søvnapné. 400 000 nordmenn kan være rammet av sykdommen, men mange er ikke klar over at sykdommen finnes. Foto: privat