Det nye bystyret i Trondheim valgte torsdag Aps Rita Ottervik som byens ordfører de neste fire årene. 49 av representantene stemte for Ottervik, mens Høyre og Frps grupper stemte for Yngve Brox som dermed fikk 18 stemmer.

Samtidig ble formannskapet og de ulike bystyrekomiteene valgt.

Se faktaramme for medlemmene i de ulike komiteene.

Allerede historisk

Allerede før høstens kommunevalg var Rita Ottervik historisk. Etter tre perioder – 12 år – slo hun rekorden til Marvin Wiseth fra Høyre som satt som ordfører i åtte år. Dersom hun fortsetter ut denne perioden vil hun sette rekord ved å være ordfører i Trondheim i 16 år.

Historisk varaordfører

Det ble ikke bare skrevet ordførerhistorie i Trondheim under torsdagens bystyremøte. Også varaordføreren – Miljøpartiet De Grønnes (MDG) Hilde Opoku – har skapt historie. Aldri tidligere har MDG hatt dette vervet i en norsk kommune.

Høytidsstemning

- Jeg må vel lete frem dressjakka nå når det skal velges ordfører, sa Ottervik da hun kom ut fra kontoret for å åpne det første bystyremøtet i denne perioden.

- Selv om det er fjerde gang jeg opplever å bli valgt som ordfører, så føler jeg på en høytidsstemning. Det og gleden av å få lov til å gjøre en sånn jobb som dette, sier Ottervik.

- Du blir ikke lei da, 12 år som ordfører og fire nye år i vente?

- I en så stor by som Trondheim er det så mye som skjer og så store oppgaver som venter at det aldri blir tid til å bli lei. For en som meg, som vil forandre, er dette en perfekt plass å være. Også er det slik at halve laget skiftes jo ut hvert fjerde år, det kommer stadig nye mennesker inn. Nå skal jeg jobbe sammen med en ny varaordfører blant annet, og det blir veldig spennende, sier Ottervik.

- Hva blir de viktigste politiske sakene denne perioden?

- Eldreomsorgen blir og er alltid viktig. Økt kvalitet og utviklingen av tjenesten. Dessuten gleder jeg meg til å ta fatt på arbeidet med Miljøpakke III hvor vi skal foreta nye investeringer i kollektivtrafikken og nye gang- og sykkelstier og nye veier. Vi skal utvikle byen vår inn i fremtiden, og det gleder jeg meg til å ta fatt på.

- Det er blitt spekulert i at du vil gå av som ordfører midt i perioden. Blir du sittende i fire år?

- Jeg planlegger for evigheten jeg. Det er et godt ordtak som sier at du skal jobbe som at du skal gå av i morgen, men at du skal planlegge for evigheten. Når dagen for å gå av kommer, så kommer den. Det tenker jeg ikke på nå, sier Trondheims nyvalgte ordfører, Rita Ottervik.