- Gjennom den videre etterforskningen av denne saken har vi funnet frem til lagerlokaler som den siktede har disponert i Trøndelag. Der fant vi et 20-talls våpen og en ikke ubetydelig mengde ammunisjon, sier politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim, og legger til:

- Flere av våpnene er ulovlige og uregistrerte, så langt som vi ser per nå. Hvor disse kommer fra, vil den videre etterforskningen vise.

Er våpensamler

I forbindelse med ransakingene har etterforskerne også funnet eksplosiver som de knytter til mannen i 40-årene.

- Disse eksplosivene har vi hatt hjelp av Forsvaret til å uskadeliggjøre, sier Momyr.

Den overgrepssiktede mannen ble konfrontert med funnene i et avhør torsdag, hvor han forklarte seg utfyllende, ifølge forsvarer Torfinn Svanem.

- Min klient har vært en lidenskapelig våpensamler. Han har mange våpen som han har tillatelse til å ha, som er registrert og som har vært oppbevart på en forsvarlig måte. Han har også en rekke våpen som er plombert og som dermed ikke er våpen i våpenlovens forstand. Dessverre er det slik at noen av våpnene han oppbevarte også har vært uregistrerte. Dette har han forklart seg grundig om og erkjent, hvis de er funksjonsdyktige. Det er ikke noe dramatisk over dette. En rekke av våpnene er svært gamle - noen fra 1800-tallet. Dette er ikke våpen som han har ervervet for å bruke. De er anskaffet fordi han har en interesse for eldre våpen og fordi de har affeksjonsverdi for ham, sier Svanem.

Har sprengningssertifikat

Når det gjelder mannens oppbevaring av eksplosiver, har også det en naturlig forklaring, ifølge forsvareren.

- Han har i mange år hatt sprengningssertifikat og han hadde tillatelse fra politiet da han ervervet dette samt aktverdig grunn til det. Eksplosivene var også forsvarlig lagret, forklarer Svanem.

Når det gjelder den beslaglagte ammunisjonen var mye av dette av eldre karakter, opplyser forsvareren.

- Det var ikke mye ammunisjon, men det er snakk om antikvarisk ammunisjon som er 70-100 år gammel. Han hadde dette i forbindelse med lidenskapen sin for eldre våpen, sier Svanem.

Sitter i varetekt

Tidligere i år ble mannen i 40-årene anmeldt for seksuelle overgrep mot barn og familievold. Det var i forbindelse med disse sakene at politiet startet etterforskning og ransaket mannens hjem. Ifølge en fengslingskjennelse fra tingretten beslagla politiet cirka 25 penisavstøpninger av unge gutter da de ransaket mannens bolig i august.

Trondheimsmannen ble pågrepet 11. september i år. Da han ble fremstilt for varetekt for første gang 14. september, var han siktet for seksuell handling mot barn under 16 år samt for å ha begått vold mot en tidligere samboer. 9. oktober ble mannen fengslet for sin andre periode. Da var siktelsen skjerpet til også å gjelde seksuell omgang med barn under 16 år.

I den siste kjennelsen fra lagmannsretten går det frem at politiet har kommet i kontakt med tre gutter som «på siktedes oppfordring har gjennomført penisavstøpninger». Sentrum politistasjon i Trondheim jobber nå blant annet videre med å finne hvem den siktede mannen hadde avstøpninger av.

Forsvarer Torfinn Svanem har tidligere opplyst at klienten nekter straffskyld etter siktelsen.

Nye beslag: Først beslagla politiet penisavstøpninger hjemme hos mannen. Nå har de beslaglagt våpen og eksplosiver som de knytter til siktede, opplyser Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Foto: VEGARD EGGEN