Søndag kveld i Trondheim sentrum: Ida Muren går av bussen. Foran seg ser hun flere mennesker stå rundt en mann som ikke klarer å sitte oppreist. Mannen er svært beruset og får hjelp til å holde hodet oppe så luftveiene holdes åpne.

- Jeg har selv jobbet både i helsevesenet og utelivsbransjen, og så med en gang at dette var en person som hadde fått langt mer enn litt for mye å drikke. Han var rett og slett ikke i stand til å ta vare på seg selv. Jeg ringte derfor 113 og fikk beskjed om at de skulle sende en ambulanse, forteller Muren til Adresseavisen.

Les også: Ambulanse hindret av veiarbeid – person døde

Over en halvtimes ventetid

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) svarte med å sende en ambulanse i retning bussholdeplassen, og ga samtidig veiledning til hvordan Muren skulle hjelpe mannen. I mellomtiden begynte pusten til vedkommende å bli ujevn.

Les også: Nå må du lære deg et nytt legevaktnummer

Men 17 minutter senere var det fremdeles ingenting å se til helsevesenet som skulle komme. På nytt ringte hun AMK for å tilkalle hjelp.

- Tiden varte og rakk. Mannen var kald og pupillene veldig små. Jeg opplevde det som en hastesak, men ti minutter etterpå så jeg fremdeles ikke noe til ambulansen. Det var veldig ubehagelig, og vi visste jo ikke hvor alvorlig det var for mannen, sier Muren.

- En uverdig situasjon

Etter omkring en halvtime dukket imidlertid politiet opp, og to menn tok hånd om mannen i påvente av ambulansen. Selv gikk Muren fra stedet frustrert og oppgitt.

Les også: Ventet 40 minutter på ambulanse til Vetle (14)

- Jeg føler jeg ble tatt på alvor av AMK, men ventetiden var altfor lang. Situasjonen var uverdig for mannen det gjaldt, og behovet for en vurdering fra fagpersonell var absolutt til stede. Hadde det vært et brudd i et bein eller en arm, så hadde jeg forstått det. Men dette vitner om en enorm ressursmangel hos ambulansetjenesten, og selv om det er kort vei fra St. Olav til sentrum, så hjelper det ikke når ambulansen er på oppdrag langt unna, sier Muren.

Hun la selv ut en melding med historien på Trondheim kommunes Facebook-side søndag kveld. Onsdag har over 600 personer likt innlegget, og 65 har delt det.

Les også: Fikk hjerteinfarkt - ventet en halvtime på ambulansen

Hardt presset i Trondheim

Sjef for AMK ved St. Olavs Hospital, Sindre Mellesmo, innrømmer at de i perioder har problemer med å ha nok ressurser til alle oppdrag.

- Vi opplever perioder med rush, og det er ikke til å legge skjul på at vi er under hardt press, særlig i Trondheim og nærområdene til byen. Vi skulle gjerne styrket ressursene, sier Mellesmo til Adresseavisen.

Les også: Åpner den første private legevakta i Trondheim

Han legger til at det ble respondert på Murens forespørsel om hjelp, men at ambulansen ble omdisponert på grunn av en annen hendelse som ble oppfattet som mer kritisk.

Det førte til forsinkelse, da hendelsen i sentrum måtte nedprioriteres.

Travel periode i vente

- I perioder skjer «alt på en gang». Man kan selvsagt spørre seg om det ikke bør bemannes med tanke på det, men det er store variasjoner fra helg til helg, forklarer Mellesmo, som har full forståelse for Murens opplevelse av situasjonen.

- Men jeg føler likevel at AMK prioriterte riktig i denne situasjonen, sier han.

Sjefen for AMK forteller at også de kommende ukene trolig vil bli hektiske ved AMK-sentralen.

- Vi går nå inn i høysesong for vår del i helgene, med julebord og mye folk på byen. Da merker vi det også som mest kritisk med tanke på ressurser, forklarer Mellesmo.