Kusma-utbruddet i Trondheim vokser fortsatt. Stort sett er unge voksne i studentmiljøene rammet.

I ukene som kommer venter Folkehelseinstituttet flere tilfeller av kusma og anbefaler at de som har vært i nær kontakt med syke, tilbys MMR-vaksine. Ved utgangen av oktober er 47 av de 60 mistenkte tilfellene bekreftet som kusma.

Norske studenter

Flere av dem som nå blir syke med kusma, er norske studenter som har fått de to dosene med MMR-vaksine som er anbefalt. De første tilfellene som ble meldt var ved Norges Tekniske- og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og Høyskolen i Sør-Trøndelag (HIST), men det er kommet rapporter om mistenkte tilfeller også i andre kommuner – hos personer som har vært i nærkontakt med smittede i Trondheim.

Les også: Flere kusma-smittede har fått testikkelbetennelse

Dråpesmitte

Kusma smitter via dråpesmitte eller ved direkte kontakt med spytt fra den som er smittet. Den smitteførende perioden er fra en uke før til en uke etter hevelsen i spyttkjertler.

- Det er mulig å bli syk med kusma selv om man er fullvaksinert mot sykdommen, bekrefter Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Avdeling for vaksine, Folkehelseinstituttet (FHI).

- Det er beskrevet mindre utbrudd av kusma i andre land med høy vaksinasjonsdekning i befolkningen. Årsaken er at immuniteten mot kusma kan avta med tiden, og at vaksinen beskytter dårligere mot enkelte undergrupper av kusmavirus (1). Samtidig ser vi at de som er vaksinert ofte får et mildere sykdomsforløp og er mindre smittsomme enn uvaksinerte. Og så vil jeg også presisere at selv om vaksinen ikke alltid gir fullgod beskyttelse mot kusma, er meslingekomponenten i vaksinen svært effektiv, sier hun videre.

Les også: Kusmasmitte brer seg (PLUSS)