Mandag startet rettssaken mot den 36 år gamle kvinnen som skal ha medvirket til drapet på Vibeche Danielsen (48).

Kvinnen har vært siktet i saken siden 9. juni, men har ikke erkjent straffskyld for drapet i januar i fjor. Nå står hun tiltalt for å ha påført Danielsen flere dødelige hugg med øks og å ha mishandlet liket.

Mandag ankom den tiltalte kvinnen rettssal 206 i Sør-Trøndelag tingrett iført brun og rosa hettegenser og treningsbukse. Hun erklærte seg ikke skyldig i begge punktene i tiltalen.

Eks-samboeren pekte henne ut

I juni dømte Frostating lagmannsretten kvinnens 49 år gamle eks-samboer til 13 års fengsel fra drapet som skal ha skjedd på Danielsens soverom i Kjøpmannsgata. Han forklarte deretter at det var den nå tiltalte 36-åringen som slo med øksen og påførte skadene som gjorde at Danielsen døde.

Aktor i saken, førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes, viste i retten frem fotomateriale av åstedet i Kjøpmannsgata. Fem personer og en hund skal ha vært til stede i leiligheten kvelden før drapsnatten.

- To personer forlot leiligheten like før midnatt, og kun de tre som var involverte i drapet ble igjen. Klokken 02.30 på natten kom de to tilbake. I mellomtiden skal både drapet og innpakkingen av liket ha skjedd. Da de to kommer tilbake, pågår det vasking av leiligheten. De to mistenkte at det hadde skjedd et drap, og varslet politiet, sa Soknes.

Funnet i Nidelva

Da politiet kom til åstedet, var avdøde allerede fjernet fra stedet ved hjelp av den tiltalte kvinnens elektriske rullestol. Tiltalte satte seg oppå liket og kjørt gjennom sentrum og opp til Nidarosdomen, mens eks-samboeren syklet ved siden av. Liket ble så dumpet i Nidelva, like ved Elgeseter bru. Det skal ha vært nysnø, og dermed lett å se på sporene hvor de to hadde kjørt.

Det ble satt i gang søk etter Danielsen i Nidelva, og til tross for svært krevende forhold med is i elva, ble hun til slutt funnet på fem meters dyp.

Skal ha kranglet om dop

Den tiltalte 36-åringen valgte å avlegge forklaring i tingretten mandag. Hun skal ha kjent avdøde i omkring 15 år, da drapet skjedde. Alle de tre involverte skal ifølge kvinnen ha vært ruset i dagene omkring drapet.

- Jeg kom til leiligheten for å hente rullestolen min. Det bygget seg etter hvert opp til en amper stemning, fordi det hadde forsvunnet narkotika og det var uklart hvem som hadde tatt det, forklarte 36-åringen.

Hun gikk på et tidspunkt på badet og hørte at musikken i leiligheten plutselig ble skrudd opp. Hun skal da ha gått for å se hva som skjedde. Etter å ha sett i stua, gikk hun inn på soverommet. Der skal den dømte ha stått over avdøde, mens hun lå på ei seng.

- Han var svært amper, og gikk inn på stua. Der hentet han ei øks fra veggen og gikk tilbake til soverommet. Så påførte han Vibeche et kraftig hugg. Jeg var redd for at han skulle gå til angrep på meg også, fortalte tiltalte i retten.

Tidligere har 36-åringen hevdet at hun vasket en hund i leiligheten, da drapet skjedde. I sin nye forklaring forteller kvinnen imidlertid at hun så drapet.

Bar liket ut av leiligheten

Det skal kun ha vært de tre i leiligheten på tidspunktet for drapet. Tiltalte skal ifølge forklaringen ha begynt å vaske febrilsk etter drapet. Senere ble hun bedt om å hjelpe til med å frakte liket bort.

- Jeg følte jeg måtte hjelpe til på grunn av at jeg kjente drapsmannen. Jeg hadde aldri gjort det hvis ikke jeg ble spurt om det. Han bar henne ut og satte henne i rullestolen, fortalte 36-åringen.

Etter å ha dumpet liket i Nidelva, skal de to ha skilt lag. Kort tid senere skal de ha møttes tilfeldig på bussen hjem til tiltalte. De skal så ha reist hjem til hennes leilighet.

Fant slepespor i snøen

Krimtekniker Jan Tore Volden fra Sør-Trøndelag politidistrikt la i retten frem flere funn og bevis fra transporten av liket, funnet og tekniske spor.

- Dagen etter drapet ble det lett etter spor i området ved Elgeseter bru. Det ble funnet spor etter et firehjuls kjøretøy. Vi visste at tiltalte hadde et slikt kjøretøy, og de var derfor interessante i saken. Vi fant også slepespor ned til elva, forklarte Volden i tingretten.

Fem dager senere ble liket av Danielsen funnet innpakket i Nidelva. Det var da pakket inn med flere lag bestående av tre stretchlaken, fire søppelsekker, to dynetrekk, en skipssekk, en dyne og ett pledd. Det var også en feltskjorte, en teiprull og flere kluter med blodflekker på i pakken, som var surret sammen teip og et lærbelte.

- Det virket forseggjort, sa Volden i retten.

I tillegg til store hodeskader, ble det på liket også funnet indikasjoner på kvelning. Det ble også avdekket skader og kutt på avdødes hender og rygg.

- Hun hadde en merkelig måte å være på

I tidligere avhør skal tiltalte blant annet ha sagt at avdøde «alltid» var på jakt etter hennes kjærester.

- Det er sant. Hun gjorde veldig mye rart. Hun hadde en merkelig måte å være på, sa 36-åringen under sin forklaring.

I retten ble det også vist til to brev som 36-åringen tidligere har skrevet. Disse ble beslaglagt i mars, mens kvinnen satt i varetekt. Ett av brevene var skrevet til den dømte eks-samboeren, men ble aldri overlevert. Der kommer hun blant annet med trusler mot eks-samboeren og skjellsord mot avdøde.

- Jeg var forbannet da jeg skrev brevet, forklarte tiltalte i retten.

Har rekonstruert soverommet

I forbindelse med straffesaken mot kvinnen, har politiet blant annet bygget en kopi av Danielsens soverom. Der ble det gjennomført to rekonstruksjoner av hva som skjedde natt til 16. januar i fjor - en med den dømte 49-åringen og en med den tiltalte kvinnen.

Blant annet ble det forsøkt å gjenskape en situasjon der tiltalte utfører hugg mot avdøde. Men fysiske begrensninger hos tiltalte gjorde det ifølge 36-åringen umulig å bruke øksen på en slik måte som drapet skal ha blitt utført på.

Her kan du lese alt om Vibeche-drapet.