– Dette er en  verdig vinner som jobber med klima- og miljøspørsmål på en grundig og gjennomført måte. De har også satt i gang prosjekter som gjør bærekraftig utvikling til noe som er morsomt for barna og elevene, sa Utdanningsforbundets påtroppende leder, Steffen Handal, under prisutdelingen.

Juryen peker i sin begrunnelse på at barnehagen over tid har  jobbet med klima- og miljøspørsmål, og at "arbeidet framstår som godt integrert i barnehagens øvrige pedagogiske arbeid – enten det dreier seg om kompostering, kildesortering eller gjenbruk."

Fikk også pris i 2013

Juryen mener også at  "barnehagen evner å skape oppmerksomhet om viktige klima- og miljøspørsmål i lokalsamfunnet", og trekker fram prosjektet "Fra jord til bord", som handler om økologisk mat og økologisk dyrking.

For denne innsatsen ble barnehagen tildelt Grønn Barnebys pris i 2013.

- Bikube viser vei

Juryen fremhever at Bakklandet barnehage i forbindelse med sitt arbeid som Grønt flagg-sertifisert barnehage har satt fokus på bienes rolle for å opprettholde et bærekraftig samfunn.

- Barnehagen har med sitt initiativ til å utplassere en bikube i barnehagen vist vei for å finne en lokal løsning på et globalt problem, skriver juryen.

"Barna har vært med i hele prosessen, fra planlegging av hvor kuben skulle stå, til å pynte kuben, være med på å inspisere kuben, smake på honningen underveis og til å slynge honning i september.

LES OGSÅ: Barnehage med egne bier (pluss)

Les også: Dør biene, kollapser naturen

Les også: Dette er blomstene biene liker

Har engasjert nærområdet rundt barnehagen

I løpet av perioden har barn og voksne lært mye om biens utvikling fra egg til bie, om biesamfunnet og bienes betydning for storsamfunnet, heter det i juryens begrunnelse som påpdeker at "barnehagen har hatt en bred tilnærming til temaet og koblet arbeidet til alle fagområdene i Rammeplanen. Barnehagen har engasjert barn, personale, foreldre og nærområdet rundt barnehagen".

- Barnehagen går foran med et godt eksempel for hvordan alle kan bidra aktivt i et meningsfylt arbeid for å skape et bærekraftig samfunn, skriver juryen.

Det var styrer i barnehagen, Marianne Schjetne, som fikk ideen til å sette opp en bikube i barnehagen.

– Vi ønsker å gi vårt lille bidrag til å redde biene. Biene betyr langt mer for klimaet enn de fleste er klar over. Hvis biene dør ut, vil vi være uten frukt og grønnsaker bortsett fra rotfrukter, i løpet av fire-fem år, sier Schjetne, som synes det er "helt fantastisk" å vinne klimaprisen.

Håper på bikuber flere steder  i Trondheim

Nå vil hun intensivere arbeidet med å få flere bikuber på skoler og barnehager.

Etter at Schjetne tok kontakt med Grønn barneby tidligere i år for å høre om det var mulig å få en bikube i barnehagen, førte hennes initiativ til at saken ble tatt opp i bystyret, hvor det ble vedtatt å sette ut fem bikuber i barnehager og skoler i Trondheim gjennom Grønn barneby.

Mangel på penger førte til at det til slutt bare ble to bikuber: En i Bakklandet barnehage og en på Byåsen skole.

- Det koster 30 000 kroner i året å røkte en bikube og jeg håper det kan bli satt av penger også på neste års budjsett til bikubedrift både hos oss og andre skoler og barnehager, sier Schjetne.

I hver kube er det rundt 30 000 bier, som i løpet av sommeren økte betydelig.

Totalt høsten barnehagen 20 kilo honning av bikuben.

Bikubene tilhører organisasjonen Bieffekten som tilbyr fadderskap av bikuber i urbane strøk.

Har delt ut klimapris siden 2012

Utdanningsforbundet opprettet Utdanningsforbundets klimapris i 2012.

Bakgrunnen er at Utdanningsforbunder ønsker å løfte fram de som gjør noe ekstra for å engasjere barn og unge i klima- og miljøspørsmål.

- Det norske utdanningssystemet må bidra til en bærekraftig utvikling. Utdanningsforbundet ønsker at barnehagebarn og elever skal bli engasjert i klimaspørsmål, og få solid kunnskap om både klimaproblemer og klimaløsninger, heter det om klimaprisen.

Juryen har bestått av juryleder Steffen Handal (Utdanningsforbundet), Audun Randen Johnson (Naturvernforbundet) og Monica Rimestad (Tryg).

Marianne Schjetne, styrer i barnehagen og birøkter Sigrid Bakken Døsvik ønsker å bidra til å stoppe biedøden. Foto: Nils H. Toldnes