NTNUs arkitekturutdanning får Kunnskapsdepartementets pris for utdanningskvalitet for 2015. Prisen er på en million kroner og deles ut for fremragende arbeid med utdanningskvalitet i høyere utdanning. Tirsdag feirer studenter og ansatte på fakultet for arkitektur og billedkunst prisen.

Kunnskapsdepartementet hedrer arkitekturutdanningen for prosjektet «Live studio» der studentene planlegger og gjennomfører reelle bygg.

Opplegget er prosjektbasert og spenner fra hus og strukturer i Norge, til bibliotek i Thailand og et ungdomssenter i Senegal. Et av studentprosjektene var ny trapp til bryggerekka.

På siden av studiene

- NTNU Live Studio er et fremragende eksempel på studentinvolvering, der studentene har ansvaret for arkitekturprosjekter fra skisser til ferdigstilt byggverk, sier NOKUT-direktør Terje Mørland i en pressemelding.

- Vi er takknemlige, stolte og ydmyke, sier Steffen Wellinger, førsteamanuensis ved NTNUs Institutt for byggekunst, prosjektering og forvaltning.

Han sier at det aller viktigste er at studentene gjennom dette prosjektet gjør noe på siden av studiene, men som har faglig relevans. han understreker også at initiativet kommer fra studentene.

Selvstendige arkitekter

- Målet med NTNU Live Studio er ikke å lære bort arkitektur, men å utdanne selvstendige og engasjerte arkitekter som vil og kan gi sine bidrag til samfunnsutviklingen. Derfor er utgangspunktet for Live Studio studentenes drivkraft og eierskap til prosjektene og egen læring. Dette krever en helt spesiell tillit mellom alle involverte, sier Wellinger.

Også dekan Frederik Shetelig, fakultet for arkitektur og billedkunst sier studentenes egen drivkraft er en vesentlig del av arkitekturutdanningen.

- Vi er veldig stolte og glade for denne prisen som gir oss anerkjennelse for vår læringskultur og de flotte studentene våre. Prisen gir oss inspirasjon til å videreutvikle både formelle og uformelle læringssituasjoner som bygger opp den kvalifiserte handlekraften vi ser utspille seg i Live Studio, sier Frederik Shetelig.

18 fagmiljø i konkurransen

Arkitekturutdanningen vinner prisen i konkurranse med 17 andre søknader fra norske universitet og høyskoler.

Prisen forvaltes av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som skriver følgende i sin grunngiving:

«NTNU Live Studio er fremragende i kraft av sin solide forankring i institusjonen, samtidig som studentene gis en stor grad av handlefrihet og ansvar. Prosjektet er nyskapende i sin tilnærming til praksis i arkitektutdanningen, ved at det stimulerer til internasjonalt samarbeid og øker forståelsen for arkitekturkunnskapens relevans og muligheter i ulike kontekster.

Samarbeid med andre arkitektutdanninger nasjonalt og internasjonalt er en integrert del av NTNU Live Studio. Dette bekrefter og styrker tiltakets relevans og høye overføringsverdi.»

Her kan du lese mer om begrunnelsen for å gi utdanningskvalitetsprisen til NTNUs fakultet for arkitektur og billedkunst

Førsteamanuensis Steffen Wellinger ved fakultet for arkitektur og byggekunst. Foto: Morten Antonsen
Prisen for beste utdanningskvalitet ble feiret med kake. Her forsyner førsteamanuensis Steffen Wellinger seg. Foto: NTNU / OLe Toldstad