Sør-Trøndelag tingrett mener at hensynet til samfunnsvernet gjør det nødvendig at den 33 år gamle oppdalingen fortsatt underlegges tvungen behandling.

I 2009 ble mannen dømt til tvungent psykisk helsevern etter at han hadde skutt og drept den somaliske familiefaren Jamal Mahmed Shirwac med ble minst 13 skudd på Heimdal i Trondheim. Etter dommen mottok 33-åringen først behandling ved Regional sikkerhetsavdeling Brøset før han i august 2014 ble flyttet til Østmarka, hvor han nå er innlagt ved en lukket døgnpost og får behandling for sin alvorlige psykiatriske diagnose.

Manglende sykdomsinnsikt

Også i 2013 ble dommen på tvunget behandling prøvd på nytt i rettsvesenet. Domstolen mente da at det var en nærliggende fare for at 33-åringen ville begå nye alvorlige voldshandlinger. I oktober begjærte oppdalingen for andre gang opphør av dommen. I retten kom det frem at han mener at han ikke representerer noen fare. Han ytret også et ønske om å flytte tilbake til hjemkommunen Oppdal.

- Jeg vil ut og prøve meg på egen hånd, sa 33-åringen da han med en huskelapp i hånden inntok vitneboksen.

Med hentydning til drapet spurte tingrettsdommer Rune Lium mannen om følgende:

- Retten skal ta stilling til om det er fare for at dette kan skje igjen. Hva tenker du?

- Så lenge jeg tar medisinen min og jeg får oppfølging, blir jeg ikke psykotisk. Da kan det ikke gjenta seg, sa 33-åringen.

I dommen konstaterer retten at mannen vil bli psykotisk uten medisiner. Samtidig fungerer han godt så lenge han er medisinert. Dommerne mener likevel at frivillig behandling ikke er tilstrekkelig for å sikre at drapsmannen faktisk tar medisinen sin. I den sammenheng vises det til statusrapporten som 33-åringens primærbehandler på Østmarka, overlege Solveig Klæbo Reitan, har skrevet. Der går det frem at 33-åringen ikke fremviser god sykdomsinnsikt.

Oppdal har snudd

Sør-Trøndelag tingrett mener også at mannen raskt vil bli sosialt isolert uten de trygge rammene som det tvungne psykiske helsevernet gir. Det vil da være en reell og kvalifisert risiko for at han vil komme i samme situasjon som han var forut for drapet i 2008 - slik at han «kan føle seg truet på livet og handle i det han selv oppfatter som selvforsvar», skriver retten.

Under rettssaken i oktober kom det frem at psykiatrien jobber med å flytte 33-åringen til en kommunal bolig i Oppdal med en personalbase.

- Han trenger ikke å være på en låst døgnpost for at samfunnsvernet skal ivaretas, sa Klæbo Reitan i retten, og opplyste at en flytting etter planen skal skje i løpet av neste år.

Retten er enig i at mannen i nær fremtid bør gis økt frihet, gjerne vet at han får lov til å flytte tilbake til hjemkommunen. Dommerne legger samtidig til grunn at 33-åringen «ikke på egen hånd vil være i stand til å skaffe seg verken jobb eller sosialt nettverk. Uten bistand vil han på ny bli isolert», heter det i dommen.

Oppdal har vært avvisende til å ta imot 33-åringen. Dette ble i mai påklaget til fylkesmannen av Klæbo Reitan.

Rådmann Dagfinn Skjølsvold i Oppdal opplyste til Adresseavisen under rettssaken at Oppdal kommune «ønsker å strekke seg langt, men at det i dette tilfellet ble for vanskelig». Etter et møte hos fylkesmannen i slutten av oktober, åpnet likevel rådmannen for hjemflytting, ifølge lokalavisen Opp.

- Vi har hatt et konstruktivt møte. Vi snakker om å få til et trygt og godt opplegg den dagen han skal tilbake til Oppdal, sa rådmannen til lokalvisen.

Offer: Mahmed Jamal Shirwac (46) ble skutt og drept på Heimdal i 2008. Foto: Sæba Bajoghli
Beslaglagt: Her er pistolen påtalemyndigheten mente var våpenet som ble brukt under drapet på Heimdal, en Heckler & Koch. Våpenet ble beslaglagt i Oppdal i forbindelse med pågripelsen av 33-åringen i september 2008. Foto: Pål E. Solberg