I løpet av årets ti første måneder har Utrykningspolitiet i Midt-Norge tatt 170 personer mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Dette er godt over dobbelt så mange som de tok i samme periode i fjor. Da var tallet 71.

- Den økningen er formidabel, sier sjef for Utrykningspolitiet i Midt-Norge Per Einar Hollum.

Les også: Så mange ruskjører på Kroppanbrua

Vet mer

Hollum sier UP den siste tiden har jobbet bevist for å ta flere rusførere. Han mener forklaringen bak økningen ligger i måten UP har jobbet med rus på.

- Vi har funnet ut mer om når og hvor det kjøres i rus, og vi har blitt flinkere til å avdekke de rusførerne som er på veien.

Nytt våpen mot rusførere

Tradisjonelt har UP brukt alkometer for å avsløre folk som kjører i ruspåvirket tilstand. Nå har de tatt i bruk et nytt apparat som gjør det lettere å sjekke om folk er påvirket av andre ting enn alkohol.

Se også: Her blir han tatt med UP's nye våpen

- Vi vet av undersøkelser at mange kjører med andre typer rus. Enten narkotiske stoffer eller illegale medisiner. Det er personer som kjører med rus som ikke er alkohol som har vært den største utviklinga for oss i år.

Fortsetter kampen

Nå skal UP snart evaluere året som har gått og legge planer for 2016.

- Vi skal se på hvorfor vi har lyktes så godt som vi har gjort og så må vi videreføre metodebruken til neste år. Det er klart at dette går ut over noen av de andre kontrollformene våre, men dette handler om hvordan vi prioriterer bruken av vår ressurs.

Se Veivokterne: - Fører var tydelig ruspåvirka, og kjørte uten gyldig førerkort