- Vi tar veldig sterk avstand fra seksuell trakassering på arbeidsplasser. Men vårt generelle inntrykk er at kommuner og offentlige instanser har gode rutiner på å forebygge og varsle om slike hendelser, sier Per-Jarle Valvatne i seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet til Adresseavisen.

Fagforbundet er det største forbundet for personell innen brann, redning og forebygging i Norge.

- Det hender at det dukker opp sånne saker fra tid til annen, og de er alltid vanskelig å håndtere, sier han.

Adresseavisen skrev tidligere i uka om lederen i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) som ble anmeldt for å ha utført en seksuell handling mot to kvinner uten samtykke.

- Som regel blir slike saker håndtert av tillitsvalgt lokalt, men dersom vi ser et mønster, må man selvsagt ta tak i det, sier Valvatne.

- Åpenbart at det foregår

Han opplyser at de er kjent med én tidligere sak fra brannvesenet som har handlet om seksuell trakassering de siste to-tre årene. Det er også en annen sak, fra Øvre Romerike, som er kjent fra media, men i den saken var det en annen fagforening som var involvert, opplyser Valvatne. Likestilling- og diskrimineringsombudet (LDO) felte brannsjef John Arne Karlsen og Øvre Romerike brannvesen for totalt fem brudd på likestillingsloven.

Karlsen og arbeidsgiveren ble blant annet felt for trakassering av en kvinnelig ansatt, i forbindelse med brannsjefens uttalelse om at «kvinner har ingenting i brannvesenet å gjøre».

- Det er ingenting som tyder på at brannvesenet har større problem med seksuell trakassering enn andre yrkesgrupper. Jeg håper disse sakene er enkeltstående hendelser. Men at det foregår på arbeidsplasser rundt omkring, det er helt åpenbart, sier Valvatne.

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden. Åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner oppgir at de er utsatt for seksuell trakassering. De yngste opplever det oftest. (PLUSS)

Har vært et forbilde

Valvatne forteller at Trondheim og Trøndelag brann- og redningstjeneste har i mange år vært i front for å få kvinner til å søke seg til beredskapsstillinger.

- I mange år har brannsjefen stått i bresjen for å få flere kvinner inn i brigadene. Noen må gå i front, og det har brannstasjonene i Trondheim gjort. Erfaringer med kvinner i beredskapsstillinger i TBRT har vært tema på flere samlinger, forteller Valvatne.

- Fagforbundet har vært veldig tydelige på at vi ønsker flere kvinner i brigadene. Tradisjonelt har det vært få kvinner som har jobbet der. De har heller søkt seg til feiervesen og forebyggende avdeling, sier han.

Han håper inderlig at saken i TBRT er en enkeltstående hendelse, og ikke tegn på en ukultur.

- Da hadde man virkelig fått et skudd for baugen, og arbeidet med å få en større andel kvinner som brannkonstabler ville vært vanskeligere. Jeg håper ikke at slike saker skremmer kvinner fra å søke seg til beredskapsavdelingen, sier Valvatne.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener det er viktig at kvinner ser at seksuell trakassering på arbeidsplassen får konsekvenser. Hun mener mye må gjøres innen mannsdominerte yrker for å unngå seksuell trakassering.

- Må ta fatt med en gang

Under Brannkonferansen 2016 i Bodø i mars neste år vil et av hovedtemaene være mangfold og inkludering i beredskap.

- Da må vi snakke om hvordan vi skal rekruttere på tvers av kjønn, religion, etnisitet og legning. Dette jobbes det mye med i norske brannvesen, sier Valvatne.

- Og hvordan skal man klare det?

- Jeg tror det handler om å være flink på den enkelte arbeidsplass. Ha en åpen kultur og snakk med hverandre om hva som er akseptabel sjargong. Det finnes ingen fasit på dette, man må ha gode prosesser og finne ut hvor grensa går. Jeg har reist rundt til mange brannvesen, og de fleste som jobber der er alminnelige folk med folkeskikk, sier han.

Det viktigste er å ha gode rutiner på plass når slike saker dukker opp, mener Valvatne.

- Hvis brannsjefen i TBRT ikke fikk vite dette før det hadde gått seks måneder, så er det ikke akseptabelt. Slikt må man ta fatt i med en gang, på en ryddig og skikkelig måte, fastslår han.

Ordfører Rita Ottervik mener trygge rammer er spesielt viktig i yrker der det er en utfordring å rekruttere kvinner. (PLUSS)

- Holdningsendring må til

Fagforbundet har en faggruppe som jobber med konkrete problemstillinger knyttet til kvinner som jobber i beredskap innen brann- og redningstjenesten.

- Seksuell trakassering er et tema som vi vil ta opp fremover, sier Marte Lund, som sitter i faggruppa for kvinner i beredskap.

Faggruppa jobber fortløpende med problemstillinger som er aktuelle for kvinner, som for eksempel graviditet, holdninger og verneutstyr som har riktig størrelse. Gruppa består av yrkesaktive medlemmer og møtes 3–4 ganger i året.

- Det er tydelig at med to seksuell trakassering-saker på ganske kort tid, så er dette en utfordring som vi bør jobbe med og drive holdningsskapende arbeid rundt. Dersom noen kvinner i brannvesenet ønsker råd eller veiledning, så kan de ta kontakt, sier Lund.

- Det er ikke akseptabelt at slikt skjer, på noen som helst arbeidsplass. Men det er kanskje ekstra sårbart når det rammer noen som er en underrepresentert gruppe. Vi tar det på alvor, og det er en holdningsendring som må til i hele samfunnet, mener Lund.

Per-Jarle Valvatne i Fagforbundet håper at saken i Trøndelag brann- og redningstjeneste er en enkeltstående hendelse, og ikke noe som forekommer ofte i brannvesenet. Han frykter for rekrutteringen dersom det ikke jobbes bevisst med å få kvinner inn i beredskapsstillinger. Foto: PRIVAT
Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste har i mange år vært bevisst på å øke kvinneandelen i brigadene. Fagforbundet håper at trakasseringssaken ikke fører til at det blir vanskeligere å rekruttere kvinner til brannkonstabel-yrket. Foto: Christine Schefte