Stella hopper opp i et fang og slikker et kinn. Den fire måneder gamle valpen strekker hals, mens en småsliten og trøtt student klør henne vant bak øret. I noen sekunder er de begge borte litt. Roen senker seg og begge nyter.

Studentene er midt i det hardeste eksamenskjøret akkurat nå. På NTNU er lesesalene smekkfulle og det er ikke få skippertak som gjøres unna på nattetid. Men et sted senker roen seg.

Kurslokalet på NTNU tilhører Studentsamskipnaden. Storskjermen har fått en illusjon av brennende ildsted og i knehøyde tumler to valper, til latter fra studenter som sitter på huk og venter på et streif av varm kropp og myk pels.

Terapi for eksamensnerver

- Ingenting er koseligere enn en hundekos, sier Henrik Wille, initiativtaker for hundekosedagen. Han løfter skuldrene i en gest som sier «selvsagt måtte jeg gjøre dette» og slår ut med armene for å vise de mange glade ansiktene, med og uten tunga ut av kjeften.

- Jeg gjorde det fordi jeg hadde lyst å gjøre andre studenter glade. Hunder er med på å redusere stress og det trenger vi akkurat nå, smiler han og plukker opp en krabat fra gulvet. Luna slikker han kontant på nesen og ber om å få komme ned og løpe litt til.

Hunder brukes i terapi, fordi kontakt med dyr oppleves som avstressende. Ved fysisk kontakt frigjør hjernen oksytocin, også kjent som «velvære-hormonet». Det er assosiert med glede, kjærlighet og en god følelse i kroppen. Terapihunder brukes i omsorg, men det er ikke bare eldre, demente og syke mennesker som kan ha godt av en klapp og litt kos i ny og ne.

Studentsamskipnaden tente på ideen, stilte med lokaler og vil veldig gjerne bidra med trivsel til sine studenter.

- De er jo bare helt herlige!

Henrik Wille forklarer hvordan han la ut en forespørsel om hunder og eiere på faceboookgruppa «Hund i Trondheim». På kort tid lå det 60 meldinger i innboksen. Ca. femten av disse ble invitert. Mange ville ta med valpen sin til et trygt sted for litt sosialisering og erfaring både med grupper av mennesker, andre hunder og et fremmed sted.

Ufokusert og harmonisk

- Jeg tenker i hvert fall ikke på eksamen nå, sier Camilla Nygård Hansen med en valp i armene. Hun kommer rett fra eksamenslokalet og har enda to stykker som gjenstår før jul. HMS-studiene tar det meste av døgnet akkurat nå.

- Det var veldig hyggelig å få komme og kose med Stella! Jeg føler meg harmonisk nå når jeg mistet litt fokus på alt annet, sier hun og avslører at det er rett tilbake på leseplassen etterpå, for å gjennomgå pensum og repetere. Men de ti minuttene hun fikk med en dansk-svensk gårdshund på fanget, hadde stor verdi, lover hun.

Mange av studentene har vokst opp med dyr, eller alltid ønsket seg en hund. Flere savner vovsen sin, som bor hjemme på en annen kant av landet.

Initiativtaker, Henrik Wille, avslører at en stor motivasjon for en dag med systematisert hundekos også bunner i savnet av Charlie, en seks år gammel border collie som bor i Oslo sammen med familien hans.

Under lykkelige øyne, preges ansiktet av travle tider inn mot jul.

- Jeg går sisteåret på entreprenørskolen og skal levere masteroppgaven. Pc-en står der borte, sånn for sikkerhets skyld, smiler han. Men det er ikke tid for oppgaveskriving om lederskap i gründerbedrifter nå. Darla trenger et fang å slappe av i.

Overskudd av kosevillige

For at hundene ikke skal få for mange mennesker å forholde seg til på en gang, er det fire studenter inne samtidig. Alle får ti minutter med hundene, før de trekker seg unna og slipper til nye kosesyke. Og det kommer stadig nye hunder til. Noen hunder er der en liten time, andre holder ut lenger. Valpene får rast fra seg, de får snust på alt mulig og de blir godtrøtte av all oppmerksomheten.

- Vi vil ikke at det skal bli stress for noen, sier Henrik Wille. Han har satt opp skjemaer for besøk og kan avsløre at 120 studenter er satt opp på lista. Over 400 studenter ønsket seg hundekos!

Den enorme interessen sier den unge entreprenørstudenten at det er marked for slike stunt.

- Til våren må vi gjenta dette! Det hadde vært stas. Da kan vi ha valpebonanza ute på plenen, ler han.