Æresgjest: Edvard Moser på plass sammen med andre tidligere prisvinnere da Nobelprisen for 2015 ble delt ut i dag. Foto: Edvard Moser

- Artig å være her igjen, sier han.

I dag er det ett år siden May-Britt og Edvard Moser fikk nobelprisen i medisin. Edvard Moser trakk på nytt i kjole og hvitt og entret scenen i Stockholm konserthus for å være med på den høytidelige utdelingen av nobelprisene for 2015. Blant æresgjestene som får sitte på scenen er et utvalg av tidligere prisvinnere.

Her er hjemmesiden til Nobelinstituttet

- I går var jeg i Göteborg og deltok i tre ulike paneldebatter knyttet til nobeluka. Temaet for årets Nobel Dialog var om kunstig intelligens utgjør en fare for oss. Nå holder jeg på å gjøre meg klar til utdelingen, og i kveld er det bankett i Stockholms rådhus, forteller Edvard Moser, og sender Adresseavisen en kjapp selfie i finstasen.

Sykdomsorientert i år

Edvard Moser får møte årets vinnere i medisin, som han ikke kjenner fra før. Mens fjorårets pris handlet om grunnleggende funksjoner i hjernen, er årets pris av mer medisinsk art. William C. Campbell og Satoshi Omura får prisen sammen for å ha oppdaget en ny terapi mot infeksjoner, og Youyou Tu får den andre halvdelen av prisen for sin oppdagelse av en ny behandling mot malaria.

Travelt år

Nobelprisen endrer livet til dem som får den, og May-Britt og Edvard Moser har et svært travelt år bak seg.

- Det har vært mye reising. Kanskje litt for mye. Jeg må redusere det litt i det nye året, sier Edvard Moser.

- Men det er viktig at vi reiser. Mens vi før kunne konsentrere oss mer om forskningen, skal vi nå også være ambassadører for vitenskapen. Det forventes at vi reiser rundt for å fortelle om hvor viktig forskning er og hvor sentralt det er med god finansiering Som nobelprisvinner får man en unik mulighet til å drive formidling – og det er viktig. Det er fint å kunne oppmuntre unge til å satse på forskning.

Tøyrotta på museum

Mange av nobelprisvinnerne er eldre som kanskje ikke er så aktive i forskning lenger, og har bedre tid til å reise rundt. Moser-paret har en annen hverdag. De leder laboratorier med mange folk involvert og stor forskningsaktivitet.

Tidligere i dag rakk Edvard Moser innom Nobelmuseet i Stockholm og fikk se at den hjemmelagde tøyrottemaskoten Sophia fra laboratoriet i Trondheim hadde fått sin plass i en monter.