Fylkestinget i Sør-Trøndelag behandlet onsdag billettprisene for AtB for 2016.

Før møtet var det kjent at det ville bli lagt frem forslag om å øke flere av AtBs priser med ti prosent fra 1. januar. Ifølge AtB vil prisendringen likevel ikke tre i kraft før 18. januar på grunn av praktiske utfordringer.

I tillegg er det allerede besluttet at AtB vil kutte i 15 av sine ruter fra 18. januar. Her kan du se hvilke ruteendringer som blir innført.

Ut ifra vedtaket vil de nye prisene bli som følger:

I tillegg vil det bli en mindre økning på de fleste billettene for buss og båt. For en familie på fire i Trondheim, med to voksne og to tenåringsbarn, vil prisendringen medføre en ekstrautgift på 230 kroner i måneden. Det betyr en økning på 2760 kroner i året dersom man kjøper månedskort.

Til tross for 14 stemmer imot, ble innstillingen vedtatt.

Foreslo tre prosent økning

Høyre-politiker Torhild Aarbergsbotten var en av dem som talte kraftig imot forslaget.

- Vi ble veldig overrasket da vi så forslaget da det ble lagt frem i fylkesutvalget, med den store prisøkningen som her er lagt til grunn, sa Aarbergsbotten.

Hun påpekte at formannskapet i Trondheim tidligere har uttalt at billettprisene på buss og trikk bør settes ned for å øke antallet reisende med kollektivtransport.

I fylkestingets innstilling ble det også tatt høyde for at antallet reisende vil gå ned når prisene settes opp.

- Vi foreslår heller en prisvekst på tre prosent sammenlignet med i dag, sa Aarbergsbotten, som altså fikk støtte fra 13 andre i fylkestinget.

- Kutt en kaffe latte

Kirsti Leirtrø (Ap) og fylkesvaraordfører Gunn Iversen Stokken (Sp) mener på sin side at prisjusteringen sikrer at man klarer å opprettholde et godt busstilbud med tanke på antall avganger.

- Skal vi få flere til å ta buss, så må det også gå en buss. Det er 50 kroner mer for et periodekort det er snakk om. De tilbakemeldingene vi får, er at folk betaler den femtilappen ekstra så lenge det går en buss når de trenger det, sa Leirtrø under debatten.

- Folk er opptatt av at det går en buss. Kutter man ut en kaffe latte i måneden, så har man råd til den ekstra femtilappen, fulgte Stokke opp.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.