- Kritikkverdige forhold i eldreomsorgen blir raskt et politisk tema. Det skjer ikke på skolefeltet, sier Bjørnstad som sitter både i bystyret i Trondheim og i Stortingets utdanningskomité. De siste fire årene har han også være medlem av kommunens oppvekstkomite. Han reagerer sterkt på Adresseavisens sak om store problemer ved en Trondheims-skole, der en tillitsvalgt har varslet om svært alvorlige forhold. Rådmannens skoleteam skal ha vært inne i skolen i en tidligere sak. Men varsleren skriver at det de fikk hjelp til da ikke traff med tanke på de problemene skolen har. Dette formidlet han videre til skoleteamet, uten at det ble fulgt opp, ifølge notatet.

Bjørnstad er svært kritisk til dette.

- Det er svært problematisk at varsleren melder at skoleledelsen og den kommunale ledelsen ikke tar problemer på alvor. Trondheim kommune har tidligere fått kritikk for å ikke være en aktiv og krevende skoleeier. Dette forsterker dessverre dette negative inntrykket.

LES OGSÅ: Skolen skal være trygg. Det er den ikke

- Hvilken kritikk er det du sikter til?

- For om lag to år siden kom en rapport som viser at Trondheim ikke er en veldig krevende skoleeier. Det er dårlig oppfølging mellom kommunaldirektør og nivået under. Heller ikke bystyret blir tilstrekkelig involvert. Da jeg satt i oppvekstkomiteen var det svært få saker som gikk på kvalitetsutvikling og oppfølging av skoler og ledere. Jeg har tidligere tatt til orde for at rektorer bør ansettes på åremål fordi dette er en av de viktigte lederjobbene i det offentlige. Det er ingen menneskerett å være rektor, sier Bjørnstad og fortsetter:

- Det er egentlig ganske utrolig at rådmannen, ved kommunaldirektøren, gir inntrykk av at hun ikke kjenner til saken når hun egentlig likevel kjenner til saken. Dette tegner et bilde av en kommunal ledelse som ikke har kontroll over situasjonen på sitt område.

- Og hvilken konklusjon trekker du av det resonnementet?

- Ut fra det som kom frem i den artikkelen virker det som om Rådmannen ikke har kontroll. Det er veldig synd. Skolen er på mange måter det viktigste tjenesteområdet til kommunen. Det hjelper ikke ha god eldreomsorg om man ikke gir ungene i en kommune en god barndom og en god utdanning. Det er problematisk at det virker som man har så lite kontroll som man har. Dette er et område som må gjøres noen grep.

- Hvilke grep snakker du om?

- Røstad bør få kontroll og det snarest mulig. Det er ikke inntrykket byens foreldre og elever har i dag.

- Men du har sittet i oppvekstkomiteen i fire år. Hvis du har dette inntrykket, hvorfor har det ikke kommet til uttrykk tidligere?

- Kommunaldirektøren har ikke sittet i jobben veldig lenge og det bør være en viss fredningstid når man er ny på feltet. Nå har det gått såpass lang tid at det bør være mulig å gjøre grep.

- Dette føyer seg inn i rekken på eksempler hvor ledelsen ikke tar ansvar for det som skjer på arbeidsplassen. Dette tegner et bilde av en kommune som ikke tar arbeidsgiveransvaret sitt på alvor. Man kan forstå at sykefraværet er ute av kontroll når man leser slike saker.

- Hva mener du Trondheim skulle de ha gjort?

- Trondheim må være en aktiv og krevende skoleeier, det har jeg ikke inntrykk av at man er i dag. Skure og la gå-tankegang. Det er ikke Trondheims-skolen verdig. Vi er nødt til å følge opp bedre og stille klarere krav. Hvis man ikke stiller krav er det lett at det flyter ut.

- Er denne saken representativ for Trondheims-skolen?

- Nei, denne saken er spesiell. Slike saker er heller ikke slikt som tilflyter oss i den komiteen - og det blir aldri blitt forelagt de politiske organene. Og det er litt av problemet. I eldreomsorgen, blir kritikkverdige forhold fort et politisk tema. Ikke på skoleområdet, dessverre. Vi får rett og slett ikke ikke vite om det. Dette er min oppfordring til lærere og ansatte i skolen: Disse sakene må frem! Når du sliter tungt med søvnproblemer og piller fordi du jobber i Trondheims-skolen, så er det overhode ikke greit. Det skal ikke være slik. Det er forferdelig tungt og trasig for den det gjelder.