Den nye forbudssonen for fyrverkeri i Trondheim.

Da er svaret enkelt: Ikke gjør det.

- Det er forbud mot å gjøre opp ild, inkludert oppskyting av raketter, dersom man ikke har kontroll på om det kan starte en brann, sier vakthavende brannsjef Ole Anders Holmvaag ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Forbudsbestemmelse

I forskrift om brannforebygging heter det ganske enkelt:

«Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle ting som representerer en brannfare utendørs under slike forhold eller på slik måte at det kan føre til brann.»

- Med ugunstig vindretning eller sterk vind, vil det i praksis være et rakettforbud. Vi vil fraråde oppskyting av fyrverkeri om det er mer enn moderat vind, sier Holmvaag.

Kommunalt fyrverkeri i fare

Vindforholdene som er varslet nyttårsaften gjør at det kommunale fyrverkeriet fra Kristiansten festning kan stå i fare, for første gang siden ordningen med offentlig fyrverkeri startet i Trondheim for om lag ti år siden.

Ifølge konsulent Merete Mauland ved Trondheim bydrift vil avgjørelsen bli tatt så tett som mulig opp til oppskyting av familiefyrverkeriet klokken 19 og oppskytingen ved midnatt.

- Det kan hende vi får til bare familiefyrverkeriet eller bare midnattsfyrverkeriet, eller en redusert oppskyting av det ene eller begge. Vinden avgjør og pyroteknisk ansvarlig tar endelig beslutning om oppskytingene blir gjennomført, sier Mauland.

Se video: Her får du kjøpt et batteri til 3500 kroner

Utvidet forbudssone

Det er også i år totalforbud mot å skyte opp raketter i Trondheim sentrum, et område som er utvidet i år til også å gjelde blant annet Øya, Elgeseter, Tyholt og Singsaker (se kart). Utenfor dette området er det tillatt å bruke fyrverkeri fra klokken 18.00 nyttårsaften til kl. 02.00 nyttårsdagen. Annen oppskyting krever spesiell tillatelse.

Ifølge Meteorologisk institutt blir det varierende vind fra sør og sørøst gjennom dagen.

- På det meste vil det blåse stiv til sterk kuling, sier vakthavende meteorolog Anstein Tjøstheim ved Vervarslinga i Bergen.

Les også: Skjøt opp fyrverkeri fra bil i Verdal

- Bruk briller!

Vakthavende brannsjef minner også på et par andre viktige aspekter rundt rakettoppskyting:

- Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Og bruk beskyttelsesbriller! Hvert år er det rundt 20 personer som får ødelagt øyene sine her i landet i forbindelse med rakettoppskyting, sier Holmvaag.