I etterkant av avlysningen av fyrverkeriet ved Festningen i Trondheim nyttårsaften 2015 kom det flere reaksjoner fra publikum som mener avgjørelsen ble tatt for tidlig, og at forholdene klokka tolv lå til rette for fyrverkerioppskyting.

Politiet, brannvesenet, pyroteknikerene og kommunen tok i samråd avgjørelsen om å la fyrverkeriet stå torsdag kveld. Beslutningen om å avlyse barnefyrverkeri og vardetenning kom klokka 16.30, mens festfyrverkeriet ble avlyst 22.30.

- Driftet vanvittig

Ole Anders Holmvåg i Sør-Trøndelag brann- og redningstjeneste var vakthavende brannsjef da avgjørelsen ble tatt, og sier han står ved avgjørelsen.

- Det var på ingen måte vindstille nok klokka tolv etter vårt syn. Både vi og politiet var på forskjellige steder i byen i går. Det var veldig varierende vind, og slik vil det alltid være, sier han

LES OGSÅ: - Ekstremt farlig å sende opp fyrverkeri nyttårsaften

Holmvåg sier geografiske forhold gjør at vindpådraget alltid vil være ulikt ulike steder.

- Da vi sto på Festningen i går og så utover de områdene vi kunne se derifra så vi at fyrverkeriet driftet vanvittig med vinden, og at en del landet før det var ferdig, sier han.

Mye vind på Festningen

Flere reagerte på at avgjørelsen kom så tidlig, og mener man burde ventet for å se an vinden. Odd Arne Nilsen i Trondheim bydrift sier det var hensynet til publikum og sikkerhet som gjorde at avgjørelsen måtte tas en stund før den planlagte oppskytingen.

- Vi hadde kontakt med meterologisk institutt, men de kan jo ikke love oss noe. Vi må ta avgjørelsen en time før hvis vi skal melde fra til publikum, sier han.

LES OGSÅ: Røkkes fyrverkeri vakte oppsikt i Oppdal

Tror du det ville vært mulig å sende opp fyrverkeriet klokka tolv?

- Det tør jeg ikke å si. Det er lokalt mye vind på Festningen, og mer vind enn det er lenger ned i lavlandet. Det var ingen som var i tvil klokka elleve om at det var den riktige avgjørelsen, sier Nilsen.

- Veldig glad for at folk fulgte rådet

Holmvåg sier det er vanskelig å si hvor stor effekt av avlysningen og oppfordringen til å la fyrverkeriet stå var, men viser til nattens mange gressbranner som eksempel på hvorfor det var viktig.

- Vi vil gjerne rose folk som fulgte oppfordringen om å ikke skyte opp i går. Vi er veldig glad for at folk fulgte rådet, sier han.

LES OGSÅ: Har du fyrverkeri til overs etter nyttårsaften?

Nilsen i Trondheim bydrift sier det ubrukte fyrverkeriet nå sannsynligvis vil bli returnert, da de ikke har mulighet til å lagre det. Han avviser også en eventuell senere oppskyting.

- Nyttårsaften er jo nyttårsaften. Vi har ikke mulighet til å sette i gang en ny runde. Det krever mye med tanke på både sikkerhet og ressurser, sier han.

LES OGSÅ: Brannvesenet fikk melding om flere titalls små branner

Nilsen sier det er beklagelig og synd at fyrverkeriet ble avlyst, men at sikkerheten går foran alt.

- Det har vært sendt opp ti eller elleve ganger før uten at dette har skjedd, så vi får håpe at det går ti eller elleve år før det skjer igjen, sier han.